Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid
Ålder (Minst 18)
Betalningsanmärkning

Kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är den förmåga du har att betala tillbaka eventuella skulder. De kan vara i form av lån och krediter, avbetalningsköp eller i princip vad som helst där du inte betalar förrän i efterskott (alltså egentligen även abonnemang och köp via faktura etc) eller annat liknande.

Banker och kreditinstutioner använder detta system för att dela in dig som lånare i olika klasser. Skalan är uppdelad från AAA till C. Där är det riktigt bra att vara en AAA-person eftersom du då anses vara maximalt kreditvärdig och det är mindre bra att få C som betyg.

När du ansöker om ett lån kommer långivaren att ta en kreditupplysning på dig för att se hur din ekonomi ser ut. De kommer då att få uppgifter om inkomster, skulder, betalningsanmärkningar och en del sådant som visar hur det står till med din kreditvärdighet. Om de inte är nöjda med vad de ser kan du få problem.

Är det viktigt att vara kreditvärdig?

Ja, till och med mycket viktigt. Det är nämligen så att det är din kreditvärdighet som avgör hur mycket du kan få låna, till vilken ränta du kan låna till och en del andra saker. Kreditvärdigheten styr många gånger rakt upp och ner ifall du kan få ett lån, avbetalningsköp etc eller ej. Därför är det viktigt att verkligen ha koll på sin ekonomi så att man inte riskerar att bli nekad.

Ett bra tips är att betala av så mycket som möjligt av tidigare lån och krediter innan du börjar att ansöka om nya lån. Detta då befintliga lån kommer att sänka din kreditvärdighet. Att redan ha lån sedan tidigare anses vara negativt.

Om du t ex har problem med betalningsanmärkning kan det vara ett problem för din kreditvärdighet. Om så är fallet läs då vad vi skriver om att låna trots betalningsanmärkning. Man kan inte göra så mycket åt betalningsanmärkningar mer än att vänta ut dem (vilket tar tre år från att de uppstått) men så länge man vet att de finns där får man anpassa sig till detta.

Sköt din ekonomi och behåll en hög kreditvärdighet

Det långivaren vill se är att de kan lita på dig som låntagare. Bankerna vill absolut inte att du ska få problem att betala tillbaka dina lån, det är därför de gör den här kollen. Om de är nöjda med vad de får se av din ekonomiska situation så är det inget problem att låna.

Försök att sköta dina räkningar, betala tillbaka lån och andra skulder när de ska betalas och försök att inte dra på dig skulder i onödan. Handla t ex inte på kredit om du inte behöver och var sparsam rent allmänt. Det gör det enklare att få lån och sådant men det gör också att du får en hälsosam och stabil ekonomi.

Långivare som erbjuder privatlån eller bolån

Här har vi sammanställt ett antal långivare som erbjuder privatlån eller bolån. Vissa långivare finns exempelvis med på bägge listorna. Vill du hitta jämförelse av räntor från de olika långivare är tipset att besöka avdelningen där vi jämför räntor.

Privatlån

MyMoneyMyMoneyFreedom FinanceFreedom Finance
Marginalen BankMarginalen BankSevendaySevenday
LendoLendoThornThorn
MonettiMonettiL'EASYL'EASY

Bolån

Hypotektet BolånHypotektet BolånSBABSBAB
Mitt BolånMitt BolånNordeaNordea
SkandiaSkandiaSEBSEB
HandelsbankenHandelsbankenLänsförsäkringarLänsförsäkringar
* = Tidigare lån av lägre valör krävs för att kunna låna detta belopp