Sök privatlån
Sök mikrolån
Amortering
Amortera är det du vill göra på ett lån. Amortering är nämligen det som du betalar tillbaka av lånet, alltså den delen utöver räntekostnaden och eventuella andra kostnader som du betalar vid varje betalningstillfälle. Eftersom det är trevligt att betala tillbaka sina skulder ska vi här förklara lite närmare vad amortering innebär och vilka alternativ som finns.
Amorteringen kan ske på lite olika sätt beroende på vilken form av lån det är som du har tagit, därför är det viktigt att verkligen tänka igenom vilken typ av lån det är man är intresserad utav.
De vanligaste låneformerna vi har är
- Amorteringsfritt - Här betalar du tillbaka hela lånet på ett bräde efter det att lånetiden har gått ut. Under låneperioden betalar du inte tillbaka något alls av lånet. Du betalar dock hela tiden ränta på lånet.
Det kan också vara så att en viss period av lånets löptid är amorteringsfritt, t ex första året. Då betalar du bara ränta under den perioden. Resten av tiden betalar du dock tillbaka som vanligt. - Rak amortering - Här betalar du konstant en lika stor summa i amortering vid varje betalningstillfälle under hela löptiden. Detta gör att din inbetalning vid varje tillfälle kommer att minska eftersom din skuld blir mindre och därmed blir räntkostnaden du är tvingad att betala också lägre.
Din kostnad varje månad blir alltså lägre och lägre hela tiden tills lånet är återbetalt. Dock kanske skillnaden inte är så jättestor om räntan är låg. Det beror självklart på hur stor del av skulden du amorterar varje månad. - Annuitet - Här betalar du varje månad exakt samma totala summa till långivaren. Summan räknar in både amortering och ränta. Detta gör att i början av löptiden så går en större del av din betalning till att täcka upp för räntekostnaden.
När du amorterar bort delar av lånet sjunker räntekostnaden och eftersom den totala summan du ska betala alltid är exakt lika stor måste en större del av inbetalningen blir amortering för att väga upp. Det gör att i sin tur att amorteringshastigheten ökar allt eftersom.
Det kan vara lite lurigt att räkna ut hur mycket man får betala i ränta och amortering varje månad när man har ett annuitetslån. Du kan använda vår kalkylator för annuitetslån för en enklare överblick.
Ska man amortera och isf hur mycket?
Detta är en fråga som du egentligen bara ställs för om det är ett bolån som du ska betala tillbaka på. När det gäller privatlån, billån och mikrolån amorterar du enligt den plan som läggs upp när du tar lånet. Ett privatlån som t ex ligger på fem år ska helt enkelt amorteras under denna tid.
Det är som sagt var bolån där du har ett val och vårt grundtips i den här frågan är att det troligen är bäst att amortera. Sen hur mycket du amorterar är en annan sak. Genom att amortera får du in som vana att betala tillbaka på lånet vilket även är en fördel när det gäller den totala kostnaden.
Det finns även ett amorteringskrav sedan några år tillbaka som kan påverka möjligheterna att själv styra delvis över storleken på amorteringen. Kravet säger att en amortering på 2 % per år ska finnas om belåningsgraden är över 70 %, 1 procent om belåningsgraden är mellan 50 - 70 % efter detta finns inget krav alls. Mer kan du självklart amortera.
Sen måste man även ta hänsyn till vad man är för någon typ av personlighet. Du kan t ex amortera lite eller inget och istället använda pengarna till annat som exempelvis investeringar. För det är klart att det går att tjäna pengar på att investera pengarna bra och inte amortera. Dock är det en klar risk att göra på detta vis då det inte finns några garantier för att investeringen kommer att öka i värde. Man kan säga att amortera är samma sak som att investera pengar och få en avkastning som motsvarar räntan på lånet.
Ska du alltså avstå att amortera krävs det att du är en sådana person som kan tänka dig att ta risker av detta slag. Är du inte det bör du istället amortera så mycket som du rimligt kan med hänsyn till hur din egna ekonomi ser ut.
Här har vi sammanställt ett antal långivare som erbjuder privatlån eller bolån. Vissa långivare finns exempelvis med på bägge listorna. Vill du hitta jämförelse av räntor från de olika långivare är tipset att besöka avdelningen där vi jämför räntor.
Privatlån
MyMoney | Freedom Finance |
Marginalen Bank | Sevenday |
Lendo | Thorn |
Monetti | L'EASY |
Bolån
Hypotektet Bolån | SBAB |
Mitt Bolån | Nordea |
Skandia | SEB |
Handelsbanken | Länsförsäkringar |