Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid
Ålder (Minst 18)
Betalningsanmärkning

Effektiv ränta

Effektiv ränta är en term som används för den totala kreditkostnaden för ett lån och liksom vanlig ränta beräknas den på ett år. Den effektiva räntan räknar in samtliga kostnader som har med ett lån att göra och blir alltså en bra fingervisning på hur dyrt ett visst lån är jämfört med ett annat likvärdigt lån.

Siffran, som är en procentsats, räknas ut genom att man slår ihop ränta, tillägg, uppläggningsavgift, aviseringsavgift och eventuella andra kostnader som har med lånet att göra. Eftersom effektiv ränta räknar kostnad för ett år så delas engångsavgifter så som uppläggningsavgift upp över lånets löptid.

När passar det att använda effektiv ränta som jämförelse?

Om du t ex ska ta ett privatlån på ett eller flera år är den effektiva räntan en väldigt bra siffra att använda för att jämföra lån. Har du två lån som är likvärdiga när det gäller längd, storlek osv kommer det lånet med lägst effektiv ränta att vara det billigaste av dem.

Det kan normalt vara aningen svårt att jämföra olika lån med varandra eftersom räntan kan vara lägre hos en långivare medan uppläggningsavgiften är lägre hos någon annan och hos den tredje slipper du aviseringsavgift etc. Då är det riktigt bra med en siffra som räknar in alla dessa saker så att du kan jämföra lånen rakt av utan att behöva sitta och pussla ihop siffrorna själv.

Ofta lägger långivare ganska stor fokus på sina låga räntor men glömmer att nämna andra kostnader som följer med lånet. Med effektiv ränta får man med även de andra kostnaderna och kan enkelt se vilket lån som är mest fördelaktigt.

Jämför man då den effektiva ränta från de olika långivarna får man fram ett bra mått på vem som är billigast. Den används med fördel när man ska jämföra större lån och framför allt när återbetalningstiden är minst ett år.

Effektiv ränta passar inte alltid

Effektiv ränta passar inte alltid för att räkna ut någon något som är direkt användbart. Har du ett lån som sträcker sig många år framöver i tiden är det ok att använda detta mått.

Är det dock t ex så att du har tagit ett SMS-lån som ska betalas tillbaka på enbart en månad eller några månader är det inte lika intressant att veta vad den effektiva ränta är med tanke på att den räknas på ett helt år och ditt lån inte alls är så långt.

Du kan använda effektiv ränta om du har tänkt jämföra två likadana mikrolån / SMSlån med varandra. Då kan du se vilken som har bäst pris. Dock är det inte ett bra mått om du försöker jämföra ett mikrolån med kort återbetalningstid med ett lån med en löptid på ett år eller mer. Vanligen är det även ganska enkelt att jämföra mikrolån och SMSlån eftersom det ofta finns en total kostnad utskriven. Vi skriver här på sajten aldrig ut effektiv ränta för dessa smålån då det är enklare med kostnaden i kronor direkt.

Om man räknar på effektiv ränta på ett SMS-lån kan man utan problem komma upp i siffror över 1 000%. Detta låter ju givetvis väldigt dyrt och visst är mikrolån inte speciellt billiga men de är inte så mycket dyrare som effektiva räntan får det att se ut. Eftersom effektiv ränta vanligen räknas över ett år blir det inte helt rätt för ett lån som sträcker sig bara över 30 dagar.

Långivare som erbjuder privatlån eller bolån

Här har vi sammanställt ett antal långivare som erbjuder privatlån eller bolån. Vissa långivare finns exempelvis med på bägge listorna. Vill du hitta jämförelse av räntor från de olika långivare är tipset att besöka avdelningen där vi jämför räntor.

Privatlån

MyMoneyMyMoneyFreedom FinanceFreedom Finance
Marginalen BankMarginalen BankSevendaySevenday
LendoLendoThornThorn
MonettiMonettiL'EASYL'EASY

Bolån

Hypotektet BolånHypotektet BolånSBABSBAB
Mitt BolånMitt BolånNordeaNordea
SkandiaSkandiaSEBSEB
HandelsbankenHandelsbankenLänsförsäkringarLänsförsäkringar
* = Tidigare lån av lägre valör krävs för att kunna låna detta belopp