Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid
Ålder (Minst 18)
Betalningsanmärkning

Rörlig ränta

Rörlig ränta är en av de två vanligaste typerna av ränta. Den andra vanliga ränteformen är den fast räntan. Som titeln på artiklen antyder ska vi här lite snabbt gå igenom vad det innebär med rörlig ränta på ett lån. Vi tittar t ex på vilka fördelar och nackdelar som finns.

Väljer du att ha en rörlig ränta innebär det att räntan kommer att hänga med i marknadens svängningar. Detta innebär att räntenivån kan komma att gå både upp och ner under lånets löptid. Vilket betyder att du både kan tjäna och förlora på att ha denna typ av ränta. Går räntan ner blir ditt lån billigare och går den upp så blir det ju istället dyrare.

Varför rörlig ränta?

Det finns ingen direkt regel som säger att det är bättre med en rörlig ränta än med fast ränta, utan det är olika från person till person vad som passar bäst. Det stora som skiljer de olika typerna är risken som man tar när man lånar.

En rörlig ränta innebär att du förmodligen inte kommer att betala samma summa varje månad då räntan ändras ständigt, detta i synnerhet för bolån. Privatlån har normalt rörlig ränta som grund men de ändras inte alls lika ofta. Slutresultatet av detta är att du kommer att få ett billigare lån om räntenivån går ner under lånetiden, men samtidigt är det ju även så att det finns en viss risk att lånet blir dyrare om räntan går upp under samma tidsrymd.

Rörlig ränta har normalt en lägre räntesats från början då långivarna anser att det är en mindre risk för dem med denna typ av lån. Det innebär att rörlig ränta i grunden blir billigare eftersom den börjar på en lägre nivå.

Historiskt sett har det visat sig att folk som väljer rörlig ränta får billigare lån än folk som väljer att binda sin ränta. Har du en hyfsat stor marginal i din ekonomi, som klarar av eventuella svängningar med högre ränta under vissa perioder, är det alltså ingen dum idé att satsa på den rörliga räntan.

För dig som inte känner samma säkerhet kan det vara bättre att binda upp den så du vet var du måste betala. På det viset har du klart större säkerhet, men du får kanske betala ett litet extra pris för denna säkerhet. Det är ju omöjligt att veta exakt vad som ska hända med räntenivåerna de närmaste åren vilket är risken du då undviker.

För dig som vill ha det bästa av båda världar

Trevligt nog finns det en medelväg för dig att gå om du så vill. Du kan nämligen välja att dela upp ditt lån i både fasta och rörliga delar om det gäller ett bolån. Du kan binda räntan för halva ditt lån och ha andra halvan rörlig eller dela upp det ännu mer än så. Detta alternativ gör att du kan få lite trygghet men även köra på den rörliga räntan som troligen blir billigare i längden.

Så fundera på om du finner det viktigare att ha tryggheten av att veta exakt hur mycket du får betala varje månad - förhoppningsivs en summa som du verkligen klarar av att betala. Eller så funderar du på om du tycker att det är värt att ta en liten risk med rörlig ränta och då eventuellt periodvis tvingas betala hög ränta.

Sen ska ju även sägas att den rörliga räntan oftast innebär en lägre kostnad totalt i slutet. Ditt lån blir troligen billigare totalt men du måste som sagt klara av räntetopparna när de kommer.

Långivare som erbjuder privatlån eller bolån

Här har vi sammanställt ett antal långivare som erbjuder privatlån eller bolån. Vissa långivare finns exempelvis med på bägge listorna. Vill du hitta jämförelse av räntor från de olika långivare är tipset att besöka avdelningen där vi jämför räntor.

Privatlån

MyMoneyMyMoneyFreedom FinanceFreedom Finance
Marginalen BankMarginalen BankSevendaySevenday
LendoLendoThornThorn
MonettiMonettiL'EASYL'EASY

Bolån

Hypotektet BolånHypotektet BolånSBABSBAB
Mitt BolånMitt BolånNordeaNordea
SkandiaSkandiaSEBSEB
HandelsbankenHandelsbankenLänsförsäkringarLänsförsäkringar
* = Tidigare lån av lägre valör krävs för att kunna låna detta belopp