Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Privatlån / Blancolån

Privatlån / Blancolån

Ett privatlån är ett lån där man kan använda pengarna till vad som helst och det är ett lån som inte har någon säkerhet. Ett bolån har bostaden som säkerhet och därför måste man köpa en bostad för pengarna alternativ äga en bostad som man belånar.

Med privatlån är det annorlunda då man kan använda pengarna till precis vad som helst, så som en renovering, en resa eller en ny soffa. Eftersom det inte finns någon säkerhet så är det en lite större risk och därför är privatlån dyrare än t ex bolån. Räntan är högre helt enkelt.

Privatlån kan vara ett lån från en enda tusenlapp till flera hundratusen kronor. De små privatlånen brukar kallas för SMSlån eller snabblån och dessa lån har fått en egen avdelning då de skiljer sig mycket från det som vanligen brukar kallas för ett privatlån. Ett vanligt privatlån (som också kan kallas för t ex blancolån) är ett lite större lån, vanligen på minst 10 000 eller 20 000 kr och upp till runt 600 000 kr. Återbetalningstid är minst ett år och upp till max 15 år.

De stora bankerna brukar ha lite högre lånebelopp och så finns det många nischbanker och långivare som erbjuder lite mindre lån i storleksordning 10 - 50 000 kr. Dessa har dock ofta även högre ränta på sina lån, så det är alltid en avvägning. Bäst är vanligen att låna hos de stora bankerna. Du kan alltid börja med att se vad din egen bank erbjuder och sedan jämföra med några andra större aktörer inom privatlån. Dock finns det inget som säger att alla storbanker erbjuder sina kunder att låna upp till det högsta beloppet som andra erbjuder.

Lånevillkor för privatlån

Det viktiga för att få ta denna typ av lån är att man är mellan 18 och 75 år, har en inkomst antingen genom arbete eller pension och att man normalt inte har några betalningsanmärkningar. Lånevillkor för privatlån kan givetvis variera men grundtanken är att man måste ha antingen en fast inkomst varje månad eller åtminstone en viss lägsta årsinkomst. Olika långivare har här olika krav.

De som kräver en fast månadsinkomst vill att man har ett jobb som eller liknande som betalar ut en lön varje månad medan de långivare som bara kräver en viss årsinkomst tycker att det räcker att du t ex tjänar 120 000 kr om året som minst och att du får tjäna dessa pengar på vilket sätt du vill. Då kan du enklare låna även om du har ett vikariat, studerar eller liknande.

Ett lån utan säkerhet

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Detta innebär att du inte erbjuder banken något som de kan ta tillbaka om du inte skulle klara av att betala tillbaka de pengarna du har lånat. Tyvärr brukar detta innebära att lånet blir lite dyrare för dig. Du kan läsa mer på vår sida om att låna utan säkerhet. Äger du en bostad kan du eventuellt belåna den ytterligare istället för att ta ett privatlån. Det ger oftast en lägre ränta. Det gäller bara att du har utrymme att belåna bostaden - t ex om du har amorterat mycket på ditt bolån tidigare eller om värdet på bostaden har ökat.

Privatlån ett bra lån för många tillfällen

Bara för att det blir lite dyrare att ta ett privatlån än ett lån med säkerhet innebär detta inte att det är en dålig form av lån. Ett privatlån är t ex ofta mycket billigare än att ta ett SMSlån eller kontokrediterna som numera har blivit mer populära. Ett privatlån blir givetvis inte lika billigt som exempelvis ett bostadslån men det är ju långt ifrån alltid du har möjlighet att belåna din bostad när du behöver låna pengar, och då är det ett klart rimligt alternativ.

Detta leder till att det finns en stor marknad för privatlån, något som är bra för dig då alla lite större banker erbjuder den här formen av lån. Det innebär i sin tur att du har lättare att hitta ett privatlån som har bra ränta. Det finns många långivare som har privatlån som en del av sitt utbud och därför blir det ganska stor konkurrens och även en del prispress. Du kan dessutom utnyttja detta genom att kolla runt och jämföra lån hos många olika långivare för att hitta det privatlån med lägst ränta och bäst pris / villkor.

Betalningsanmärkningar

Har du betalningsanmärkningar kommer de flesta långivarna tyvärr att neka din ansökan. En betalningsanmärkning visar på att du vid något tillfälle inte har betalat en skuld och kanske då inte skött din ekonomi så bra som du borde. Detta säger långivaren att de måste vara lite extra försiktig med att låna ut pengar till dig. En betalningsanmärkning finns dock kvar i hela tre år efter tat den först uppkommit och därför kan man mycket väl ha en god ekonomi trots att man har en aktiv anmärkning. Med tanke på detta finns det en del långivare som faktiskt kan tänkas godkänna dig trots betalningsanmärkningar.

Vissa långivare ser på din ekonomiska situation just nu och väger in många andra aspekter utöver just betalningsanmärkningen och ibland kan man då få ett lån trots att man har en anmärkning. Det är dock ofta så att dessa långivare tycker att de tar en större risk och att de då också tar en högre ränta på lånet. Man ska veta att det fortfarande är få som godkänner ansökningar från personer med aktiva betalningsanmärkningar, så det är inte helt lätt att hitta ett vettigt privatlån när man har dragit på sig en sådan. Det är därför väldigt viktigt att man sköter sin ekonomi och betalar alla sina räkningar / skulder i tid. Då slipper man problem av detta slag.

Låneförmedlare och att jämföra privatlån

Eftersom det finns så många olika banker och långivare som erbjuder privatlån och alla dessa har olika räntor så kan det vara väldigt bra att jämföra priser innan man väljer vilken långivare man ska ansöka hos. Det går att spara mycket pengar på att hitta ett lån med lägre ränta och lägre eller ingen uppläggningsavgift osv. Det är bra att jämföra privatlån och att kolla runt på olika alternativ innan man tar sitt beslut. Detta kan man göra genom att helt själv gå in på webbsidor tillhörande olika banker och långivare och se vad de har för räntor men man kan också använda en sida som denna där man enkelt kan jämföra ränta, avgifter och villkor.

En svårighet med att jämföra privatlån är att man inte kan få ett helt klart besked om vilken ränta man kan få förrän man skickar in en ansökan och långivaren skickar tillbaka en offert. Alla räntor sätts individuellt inom ett spann, beroende på t ex lånets storlek och löptid, din ekonomiska styrka och lite sådant. Därför blir det en begränsad jämförelse om man inte också skickar in ansökningar. Ett sätt att komma runt detta är att använda en låneförmedlare. Det är en aktör som har samlat ett stort antal långivare under samma tak, t ex ett 20-tal. Du kan sedan skicka in en enda låneansökan till dem och så skickas den vidare till alla de banker och långivare som förmedlaren samarbetar med.

På detta vis kan du sedan få offerter om lån från alla långivare som kan tänka sig att låna ut till dig och då kan du snabbt och enkelt se vilka som erbjuder dig lägst ränta. Du kan även kolla på avgifter och villkor och jämföra lån innan du gör ditt val. Det enda du ska tänka på är att ingen låneförmedlare samarbetar med alla banker och det kan tänka sig att du missar en billig långivare om du bara ansöker via en låneförmedlare. Dock kan det vara en bra start för att se vilka erbjudanden du får om privatlån.

Vi jämför räntor på privatlån

Här hittar du ett antal långivare som erbjuder privatlån av olika storlekar. Inom parentesen hittar du deras lägsta ränta. De långivarna som har högst ränta är vanligen de som bara lånar ut mindre summor. För ytterligare info besök vår stora jämförelse av privatlån / blancolån.

ConsectorConsector (Från 2.9%)Freedom FinanceFreedom Finance (Från 2.95%)
LendoLendo (Från 2.95%)AdvisaAdvisa (Från 2.95%)
Axo FinansAxo Finans (Från 2.95%)LendifyLendify (Från 2.95%)
DirektoDirekto (Från 2.95%)ZmartaZmarta (Från 2.95%)
LetalånLetalån (Från 2.95%)MyLoanMyLoan (Från 2.95%)
Lån för allaLån för alla (Från 2.95%)SamblaSambla (Från 3.01%)
BroccBrocc (Från 3.25%)SevendaySevenday (Från 3.45%)
Lån & Spar BankLån & Spar Bank (Från 3.45%)ZensumZensum (Från 3.45%)
Marginalen BankMarginalen Bank (Från 3.5%)SEBSEB (Från 3.55%)
SwedbankSwedbank (Från 3.84%)SantanderSantander (Från 3.95%)
BynkBynk (Från 3.95%)Komplett BankKomplett Bank (Från 4.9%)
NordeaNordea (Från 5.3%)HandelsbankenHandelsbanken (Från 5.35%)
SkandiaSkandia (Från 6.54%)Svea EkonomiSvea Ekonomi (Från 6.9%)
Bank NorwegianBank Norwegian (Från 6.99%)