Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Blancolån

Ett blancolån och ett privatlån är samma sak. Detta innebär att det är lån utan säkerhet som du kan använda till i princip vad du vill. Man brukar även kalla blancolånen för banklån (även om det egentligen blir lite fel) vilket ger en indikation om hur vanligt det är att ta ett blancolån.

Hur stort är lånet?

Det går att få blancolån från några tusen kronor upp till cirka 600 000 kr. Sen är det lite olika vilka långivare som du får vända dig till beroende på storleken du önskar låna. En del har nämligen specialiserad sig på att låna ut till personer som vill ha mindre blancolån medan andra knappt lånar ut mindre summor utan mer inriktar sig på större lån.

Ifall du är ute efter lån av lägre valör är det kanske så att du vill ta ett mikrolån. Dessa lån är också rent faktiskt blancolån eftersom de inte kräver någon säkerhet. Dock lånar du pengar med klart kortare återbetalningstid än om du tar ett vanligt privatlån. Det kan faktiskt vara billigare i kronor räknat att ta ett mikrolån jämfört med ett litet vanligt lån. Anledningen till detta är att du betalar tillbaka lånet så pass snabbt att den totala kostnaden blir lägre. Månadskostnaden blir högre men totalt blir det mindre.

Längre ner på sidan kan du hitta en lista där vi har sammanställt ett antal långivare som erbjuder blancolån. Där har vi inte listat hur mycket du kan låna hos de olika långivarna utan vi presenterar bara en räntesiffra. Men om du gå in på vår jämförelsesida kommer du där direkt att hitta hur mycket eller lite det går att låna.

Som en grundregel kan man säga att mindre lån medför en högre ränta så de långivare som har högst räntor i listan är vanligen de som bara lånar ut mindre summor åt gången. Du kommer även att märka att de stora bankerna tillhör de långivare som lånar ut de stora summorna, det är lite mindre aktörer som har inriktat sig på mindre lån.

Det är inte vår plats att säga vad som är rätt eller fel när det gäller att låna pengar. Det vi dock kan säga är att det är väldigt viktigt att kolla upp sina alternativ innan man tar ett beslut och att då väga fördelar och nackdelar mot varandra.

Lån utan säkerhet

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Detta innebär du inte måste erbjuda långivaren något som de kan ta tillbaka ifall du inte skulle sköta återbetalningarna. Summan av detta är att risken blir större för långivaren och det betyder att du kommer att få betala en högre ränta för ett blancolån än vad du får göra för t ex ett bolån. Sen finns det många andra faktorer som också påverkar hur mycket lånet kommer att kosta men du ska veta att det finns billigare lån på marknaden, bara att dessa kräver vissa speciella omständigheter för att vara möjliga.

Krav på låntagaren

Långivaren ställer självklart ett antal krav på dig som låntagare för att de ska godkänna en ansökan. Dessa brukar inte variera speciellt mycket utan gå ut på att du ska vara myndig, ha en stabil inkomst och inga betalningsanmärkningar. Inkomstkravet brukar ligga på runt 120 000 kr per år som lägst. Vill du låna 50 000 kr är självklart kraven lägre på dig än ifall du lånar 600 000 kr, detta då månadskostnaden av förklarlig anledning blir betydligt högre vid ett stort lån. Bara amorteringen för ett lån på 600 000 kr under tio år är 5 000 kr per månad. Lånar du 50 000 kr under sammma tid skulle amorteringen vara ca 420 kr. Då tillkommer ränta på detta vilket bör vara högre på det större lånet. Det blir alltså mycket stor skillnad.

När det gäller betalningsanmärkningar är det inte omöjligt även att få låna även om du skulle ha någon, men chansen är mycket mindre. Det kan finnas några långivare som erbjuder speciella låna för personer med anmärkningar men detta är inte speciellt vanligt och det kostar då ofta mer att låna.

Vi jämför räntor på privatlån

Här hittar du ett antal långivare som erbjuder privatlån av olika storlekar. Inom parentesen hittar du deras lägsta ränta. De långivarna som har högst ränta är vanligen de som bara lånar ut mindre summor. För ytterligare info besök vår stora jämförelse av privatlån / blancolån.

ConsectorConsector (Från 2.9%)Freedom FinanceFreedom Finance (Från 2.95%)
LendoLendo (Från 2.95%)AdvisaAdvisa (Från 2.95%)
Axo FinansAxo Finans (Från 2.95%)LendifyLendify (Från 2.95%)
DirektoDirekto (Från 2.95%)ZmartaZmarta (Från 2.95%)
LetalånLetalån (Från 2.95%)MyLoanMyLoan (Från 2.95%)
Lån för allaLån för alla (Från 2.95%)SamblaSambla (Från 3.01%)
BroccBrocc (Från 3.25%)SevendaySevenday (Från 3.45%)
Lån & Spar BankLån & Spar Bank (Från 3.45%)ZensumZensum (Från 3.45%)
Marginalen BankMarginalen Bank (Från 3.5%)SEBSEB (Från 3.55%)
SwedbankSwedbank (Från 3.84%)SantanderSantander (Från 3.95%)
BynkBynk (Från 3.95%)Komplett BankKomplett Bank (Från 4.9%)
NordeaNordea (Från 5.3%)HandelsbankenHandelsbanken (Från 5.35%)
SkandiaSkandia (Från 6.54%)Svea EkonomiSvea Ekonomi (Från 6.9%)
Bank NorwegianBank Norwegian (Från 6.99%)