Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Banklån

Att låna pengar direkt av en bank är troligen det vanligaste sättet att låna pengar, det var även till för inte så länge sen det enda egentliga alternativet. Men även på banken finns det olika lånealternativ. Ofta vill den som lånar ut ha någon form av säkerhet när du lånar pengar, t.ex. om du lånar pengar till en bostad så blir din bostad säkerheten. Detta är dock inte alltid ett krav vilket vi kommer till lite senare i denna artikel.

Nu för tiden finns det förutom banker även ett antal andra långivare som erbjuder lån men ofta inga andra banktjänster utöver detta. Långivare som inte är banker har en eller flera typer av lån så som privatlån eller mikrolån och är godkända som kreditgivare av Finansinspektionen. Skillnaden på en bank och ett låneinstitut är egentligen bara vad företaget sysslar med. För att vara en bank ska de t ex syssla med både inlåning och utlåning av pengar. Inlåning är exempelvis sparkonton. Ett låneinstitut blir ett företag ifall de sysslar med utlåning av pengar. Detta gör att våra stora banker också kan kallas för låneinstitut bara att de sen även erbjuder mer. Därmed finns det heller inget som säger att ett låneinstitut är sämre än en bank.

Detta gäller även om du vill låna pengar för att köpa en bil eller motorcykel, då blir bilen/motorcykeln säkerheten. Har du senare mot förmodan inte möjlighet att betala tillbaka dina pengar har långivaren rätt att ta över din säkerhet. Långivaren tar då ifrån dig bilen och säljer den för att få tillbaka sina pengar de lånat ut. Skulle värdet vid försäljning överstiga skulden kommer du att få denna mellanskillnad.

Det ska tilläggas att det på senare år har blivit vanligare med billån och liknande som inte kräver någon säkerhet. De marknadsförs då som ett billån men i praktiken är det blancolån vi talar om. Sen kan villkoren vara lite annorlunda och ibland till det positiva för dig som potentiell låntagare.

Vill man låna pengar för att starta ett företag och inte har någon form av säkerhet så kan man använda sig utav en borgensman. En borgensman är en person, ofta en vän eller en förälder som delvis tar ansvar för ditt lån. Om du senare inte har möjlighet att betala av ditt lån så går betalningsskyldigheten över till borgensmannen.

Lån utan säkerhet

Utöver de lånen där du måste har någon form av säkerhet finns det även lån där detta inte alls krävs. Dessa är så kallade blancolån där du helt enkelt lånar en viss summa utan att några krav ställs på dig när det gäller användningsområde för pengarna. Privatlån är det ordet som oftast används för denna lånetyp och som vi även här använder på sidan. Tittar man riktigt noga på det hela är faktiskt mikrolån även de blancolån även om det inte är dessa man i huvudsak tänker på.

Lån av detta slag går att hitta upp till ca 600 000 kr. Det är alltså ganska mycket pengar som är möjligt att låna men långt ifrån det som går med t ex bolån. Anledningen till detta är helt enkelt att det är en större risk för den som lånar ut pengarna. De har inget förhållandevis enkelt sätt att få tillbaka sina utlånade pengar ifall det skulle bli några problem. Av denna anledning är även räntan på blancolånen högre.

Att ansöka om banklån

Numera är det lätt att ansöka om ett banklån. Du kan ofta göra det online och du kan få svar omgående eller inom någon dag. För att få ett banklån krävs det oftast att du har en ordnad ekonomi. Har du tidigare betalningsanmärkningar är det risk att du får ett nej men då finns det ofta ändå vissa möjligheter (vilket du kan läsa mer om ifall du klickar på länken ovan).

Även en fast inkomst är viktig när det gäller banklån, banken måste känna att du har möjlighet att kunna betala tillbaka ditt lån. Räntan på ett banklån med säkerhet är generellt lägre än ett lån utan säkerhet. Lån utan säkerhet kallas även för blancolån eller privatlån .

Vi jämför räntor på privatlån

Här hittar du ett antal långivare som erbjuder privatlån av olika storlekar. Inom parentesen hittar du deras lägsta ränta. De långivarna som har högst ränta är vanligen de som bara lånar ut mindre summor. För ytterligare info besök vår stora jämförelse av privatlån / blancolån.

ConsectorConsector (Från 2.9%)Freedom FinanceFreedom Finance (Från 2.95%)
LendoLendo (Från 2.95%)AdvisaAdvisa (Från 2.95%)
Axo FinansAxo Finans (Från 2.95%)LendifyLendify (Från 2.95%)
DirektoDirekto (Från 2.95%)ZmartaZmarta (Från 2.95%)
LetalånLetalån (Från 2.95%)MyLoanMyLoan (Från 2.95%)
Lån för allaLån för alla (Från 2.95%)SamblaSambla (Från 3.01%)
BroccBrocc (Från 3.25%)SevendaySevenday (Från 3.45%)
Lån & Spar BankLån & Spar Bank (Från 3.45%)ZensumZensum (Från 3.45%)
Marginalen BankMarginalen Bank (Från 3.5%)SEBSEB (Från 3.55%)
SwedbankSwedbank (Från 3.84%)SantanderSantander (Från 3.95%)
BynkBynk (Från 3.95%)Komplett BankKomplett Bank (Från 4.9%)
NordeaNordea (Från 5.3%)HandelsbankenHandelsbanken (Från 5.35%)
SkandiaSkandia (Från 6.54%)Svea EkonomiSvea Ekonomi (Från 6.9%)
Bank NorwegianBank Norwegian (Från 6.99%)