Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Betalningsanmärkning

Låna med betalningsanmärkning

Betalningsanmärkningar används för att markera personer som inte har betalat tillbaka en skuld i tid.

Eftersom betalningsanmärkningen visar på att en person tidigare inte har betalat skulder i tid används ofta denna typ av anmärkning som ett tecken på att personen inte har koll på sin ekonomi.

Har man därför åkt på en eller flera betalningsanmärkningar finns det stora risker att många olika ekonomiska transaktioner hindras. T ex kan det vara svårt att få låna pengar, hyra en lägenhet eller skaffa abonnemang av olika slag.

Det krävs inte att det är några större obetalda skulder för att man ska kunna få en betalningsanmärkning. En skuld på enbart 100 kr kan räcka om den inte betalas i tid. Därför är det viktigt att alltid sköta sina betalningar, även de små.

Information om betalningsanmärkningar

Många tror att det är Kronofogdemyndigheten som har ett register med betalningsanmärkningar men detta är fel. Det som händer är att när en skuld har fastställts av Kronofogden så blir den en del av de offentliga uppgifter som vem som helst kan hämta ut. Det är sedan kreditupplysningsföretagen som hämtar in information om skulder som inte har betalats och lägger in dem som en betalningsanmärkning i sina register. Kreditupplysningensföretagen säljer sedan sin information till företag (som som banker och även många andra) som vill kolla upp en privatpersons ekonomiska förutsättningar.

Det är dessa företag som har skapat det som kallas för en betalningsanmärkning för att visa på när en person har låtit bli att betala en skuld, som sedan har fastställts av Kronofogden. Det är viktigt att den faktiskt har fastställts för det är inte alls omöjligt att du kan få ett krav på dig som du tycker är felaktigt, t ex för att du redan har betalat eller för att du tycker att du inte borde betala osv. När ärendet kommer till Kronofogden försöker de reda ut om skulden är korrekt och du får även chansen att betala den. Om du inte kan visa att skulden är felaktig eller betalar så fastställs skulden.

En betalningsanmärkning = 3 år

En privatperson som får en betalningsanmärkning kommer att ha den aktiv under tre år. Detta oavsett om skulden sedan betalas eller ej. Under dessa år kan det alltså bli problem att få låna pengar osv. En betalningsanmärkning kan ställa till med stora svårigheter för dig och därför bör man göra allt för att undvika dem.

För juridiska personer hänger betalningsanmärkningar med i hela fem år istället. Detta kan alltså leda till problem för företag under en lång tid och det gör att det är ännu viktigare att sköta sin ekonomi om man har företag.

Långivare och betalningsanmärkningar

Detta är en sida om lån och därför ska vi här gå igenom lite om de två sätt som långivare vanligen ser på folk som ansöker om lån och som har betalningsanmärkningar.

Vanligast är att en betalningsanmärkning betyder problem när du vill låna. Speciellt hos de större bankerna. De nekar nämligen väldigt ofta ansökningar om lån som kommer in från personer med anmärkningar. Bankerna tycker helt enkelt här att det är alldeles för stor risk att låna ut pengar till en person som har en betalningsanmärkning.

Det är inte helt kört för dig som har anmärkningar

Det är dock inte alltid kört för att du har anmärkningar. Det finns nämligen ett antal långivare som inte automatiskt nekar ansökningar från personer som har aktiva betalningsanmärkningar. Istället gör de en kreditprövning där personens hela ekonomi granskas. Din ekonomiska situation vid ansökningstillfället avgör sedan.

Med tanke på att en betalningsanmärkning kan finnas kvar i hela tre år efter att du uppkommit och att det räcker att man missar en skuld på så lite som 100 kr så är det inte helt ovanligt att folk som har aktiva anmärkningar fortfarande kan ha en god ekonomi. Man kan ha löst skulden för länge sedan eller bara varit slarvig trots att man egentligen hade råd att betala skulden. Allt detta gör att det finns många där ute som har en tillräcklig ekonomi för att kunna låna trots att de har en betalningsanmärking.

En anmärkning kommer självklart inverka negativt på det slutliga betyget men om det finns andra positiva aspekter som t ex fast jobb och sparade pengar kommer det totala betyget att bli så pass högt att en ansökan ändå godkänns. Det kan dock tänkas att du som vill låna hos en långivare som godkänner betalningsanmärkningar kommer tvingas till en lite högre ränta eller få vissa begränsningar i lånebelopp och liknande. Kanske kan du låna med hjälp av en medsökande.

Detta sätt att se på det hela används oftast av nya aktörer på marknaden av vilka ett flertal har inriktat sig på just denna del av marknaden. Det finns väldigt många i Sverige som har betalningsanmärkningar registrerade, flera hundra tusen personer t o m. Den marknaden är för stor för långivare att hoppa över helt.

Låna trots betalningsanmärkning

Här nedan kan du hitta några olika alternativ för dig som vill låna pengar men har betalningsanmärkningar.

Freedom Finance agerar som låneförmedlare och är ett alternativ för dig som vill låna trots betalningsanmärkningar. En ensam ansökare har chansen att låna upp till 60 000 kr trots anmärkningar. Finns det medsökande går det att låna upp till 100 000 kr. Detta om kreditprövningen klaras.


Lendo är ytterligare ett alternativ för dig som har betalningsanmärkningar. Lendo jobbar också som låneförmedlare och erbjuder möjlighet att låna trots betalningsanmärkningar upp till 30 000 kr.


Är det en bostad du ska köpa är Bluestep en möjlig långivare att undersöka. De har nämligen valt att inrikta sig till största del på personer med sämre ekonomi.


Marginalen Bank har ett lån som kallas för Omstartslån. Detta är inriktat på personer med betalningsanmärkningar. För att låna krävs det säkerhet i form av bostad eller borgensman. Vill du ringa till Marginalen Bank kan du göra det på nummer 010-108 97 37.