Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Skuldsanering hos Kronofogden

När man talar om skuldsanering menar man vanligen Kronofogdemyndighetens skuldsanering som man kan ansöka om att få när man har stora skulder som man inte kan betala. I den här artiklen ska vi ta upp just Kronofogdens egen skuldsanering och hur den funkar. Vi har en annan artikel som behandlar hur du kan sanera din egen ekonomi.

Så här funkar en skuldsanering

En riktig skuldsanering får man vanligen bara en gång i livet. Du har en chans att ordna till din ekonomi och ditt liv så det är bäst att du tar den chansen på allvar. En skuldsanering innebär, ifall du blir godkänd, att du får en betalningsplan för de skulder som tas med i saneringen och den ska du följa i fem år.

Du betalar in pengar till fordringsägarna enligt planen under hela perioden. Hur mycket du betalar in beror på hur mycket pengar det finns att röra sig med. Du kommer nämligen leva på existensminimum den här perioden. Du får pengar till mat, bostad och allt som man måste ha för att klara sig men inget extra. Har du tillgångar kan dessa säljas för att betala av så mycket som möjligt av skulderna.

Efter de fem åren har gått raderas helt enkelt det som är kvar av skulderna som har ingått i skuldsaneringen. Du behöver alltså inte betala in mer på dem sen. Det är dock endast de skulder som fanns när skuldsaneringen började som räknas med och om du skaffar nya skulder under den här perioden så får du klara dem på egen hand.

Ansöka om skuldsanering

Det är långt ifrån självklart att du kan få en skuldsanering även om du har problem med skulder. Detta är ingen lösning för den som har dragit på sig skulder och vill komma undan lite enkelt. För att du ska ha en chans att bli godkänd måste du ha så stora skulder att du inte kan betala tillbaka dem inom en överskådlig framtid.

Kronofogden tittar också på hur du har skött din ekonomi och varför du har dina skulder. Du har klart större chans att få en skuldsanering ifall du har råkat illa ut på grund av otur och omständigheter som du inte kan rå för och samtidigt då klart sämre chans ifall du har misskött din ekonomi, levt lyxliv och på så vis dragit på dig skulder.

Allting vägs in när man bestämmer om en skuldsanering är aktuell. De tittar på din situation just nu men även hur du kommit till den här punkten. Det är viktigt att du har försökt göra vad du kan för att undvika skulderna. Att du har försökt spara pengar, kontakta fordringsägare, samlat lån om möjligt etc. Har du inte gjort allt vad du kan för att klara dig ur den ekonomiska knipan finns det en stor risk att din ansökan kommer att nekas. Har du därmed ännu inte gjort något för att lösa situationen och fungerar på att skicka in till Kronofogden är det dags att ta tag i detta nu. Kanske klarar du t o m av problemen med lite hårt arbete vilket utan tvekan är att föredra.

Besök Kronofogden för mer information och för att ansöka om skuldsanering.

Det är ingen dans på rosor att få en skuldsanering men ibland är det enda utvägen. Ifall du dock skulle bli nekad får du se det som ett gott tecken. Det betyder att du kanske inte har en så hemsk ekonomi trots allt. Du ska i detta läge inte misströsta då det finns mycket man kan göra själv för att förbättra sitt läge och för att komma ur skuldfällan.

Läs vår artikel om att göra en egen skuldsanering och hjälp dig själv.

Vi jämför räntor på privatlån

Här hittar du ett antal långivare som erbjuder privatlån av olika storlekar. Inom parentesen hittar du deras lägsta ränta. De långivarna som har högst ränta är vanligen de som bara lånar ut mindre summor. För ytterligare info besök vår stora jämförelse av privatlån / blancolån.

ConsectorConsector (Från 2.9%)Freedom FinanceFreedom Finance (Från 2.95%)
LendoLendo (Från 2.95%)AdvisaAdvisa (Från 2.95%)
Axo FinansAxo Finans (Från 2.95%)LendifyLendify (Från 2.95%)
DirektoDirekto (Från 2.95%)ZmartaZmarta (Från 2.95%)
LetalånLetalån (Från 2.95%)MyLoanMyLoan (Från 2.95%)
Lån för allaLån för alla (Från 2.95%)SamblaSambla (Från 3.01%)
BroccBrocc (Från 3.25%)SevendaySevenday (Från 3.45%)
Lån & Spar BankLån & Spar Bank (Från 3.45%)ZensumZensum (Från 3.45%)
Marginalen BankMarginalen Bank (Från 3.5%)SEBSEB (Från 3.55%)
SwedbankSwedbank (Från 3.84%)SantanderSantander (Från 3.95%)
BynkBynk (Från 3.95%)Komplett BankKomplett Bank (Från 4.9%)
NordeaNordea (Från 5.3%)HandelsbankenHandelsbanken (Från 5.35%)
SkandiaSkandia (Från 6.54%)Svea EkonomiSvea Ekonomi (Från 6.9%)
Bank NorwegianBank Norwegian (Från 6.99%)