Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Egen skuldsanering

Det finns olika metoder för att förbättra sin ekonomi. I grund och botten behöver man försöka betala av dyra skulder som äter upp lönen varje månad. Det kan vara dyra lån, avbetalningsköp, missade räkningar eller vad som helst. Dessa blir klart dyrare när man börjar missa inbetalningar och får dröjsmålsränta och avgifter etc.

Att få pengar till att betala av dessa skulder är inte det lättaste när man sitter i skuldfällan och har dyra skulder som ska betalas varje månad. Då gäller det att man verkligen försöker få ordning på sin ekonomi och att man använder alla metoder man kan för att spara eller skaka fram extra pengar.

Om du ska ha en chans att komma tillbaka ekonomiskt måste du få en ekonomi som går plus minus noll varje månad efter det att du betalat alla räkningar som är oundvikliga. Det är vad allt handlar om.

Här följer några tips för dig med dyra skulder:

  • Skaffa en överblick - Ett första steg när man vill förbättra sin ekonomiska situation är att skaffa sig en bra överblick så att man kan se vad man har att jobba med. Du bör göra en budgetkalkyl för kunna se exakt hur mycket pengar som kommer in varje månad och hur mycket som försvinner ut.

    Gör även en lista över alla lån och krediter så att du vet vad du måste försöka betala av. När du har en sådan lista kan du börja att fokusera på det dyraste lånet, det som kostar mest varje månad och då talar vi om räntan inte hur många kronor det kostar. Betala av detta lån först.
  • Kontakta fordringsägarna - Prata med dem och förklara din situation. T ex fråga om du kan skjuta upp vissa betalningar, kanske få slippa räntan ett tag eller att räntan sänks. Det kanske inte låter som ett bra alternativ men det går oftare än man tror att prata med dem. De vill ha tillbaka sina pengar och ofta blir deras chanser faktiskt större om de samarbetar med dig och hjälper dig på traven.
  • Ändra villkoren för dina lån - Om man har tillfälliga problem med att betala kan det funka att ändra villkoren för t ex bolån eller andra större lån. Du kan prata med banken om att amortera mindre varje månad. Lånet blir då lite dyrare totalt men du behöver inte betala så mycket i månaden just nu.

    Det finns även andra sådana saker du kan titta på. Kanske kan du få bättre ränta eller slippa dyra avgifter genom att ändra på saker i dina befintliga lån.
  • Samla dina lån - Detta tips är klassiskt, men det beror nog även på att det är ett riktigt bra tips. Om du har många mindre lån som kostar mycket varje månad är det troligen klart ekonomiskt att försöka skaffa ett stort lån som täcker in alla de små. Då kan du betala tillbaka de dyra lånen och endast ha ett stort billigt.

    Det behöver inte vara lån du samlar. Det kan vara vad som helst som kostar mycket varje månad, t ex avbetalningsköp eller en räkning som du helt enkelt inte har klarat av att betala. Kan dra ner på månadskostnaderna är det bra. Viktigt är att ett lån av detta slag enbart används för att betala tillbaka skulder som redan finns som är dyra. Inga extra pengar för något annat ska lånas.
  • Spara pengar där du kan - Alla pengar du kan spara in på olika sätt är bra. Om du kan spara in 500 kr i månaden på något kan du lägga de pengarna på att betala av den dyraste skulden du har snabbare. När den skulden väl är betald kommer det att frigöra ganska mycket pengar som du kan lägga på andra skulder. Efter hand blir det en slag snöbollseffekt och du kan betala av mer. Hittar du fem saker som alla sparar dig 20 kr i månaden är det iaf 100 kr och det är bättre än inget. Många bäckar små heter det ju.
  • Prioritera rätt - Det är viktigt att prioritera rätt när man har skulder. De dyraste skulderna är de man bör fokusera på. Efter att de är återbetalda får man nämligen så pass mycket mer pengar kvar att röra sig med för att betala av på andra skulder. Dyrast är alltså de lånen som har högst ränta.

    Kan du t ex spara pengar eller sälja något av värde och på det viset få ihop pengar så det räcker för att betala av en eller två av de allra dyraste skulderna kan detta vända på allt och ge dig de marginaler du behöver för att klara dig.

Givetvis finns det många fler bra tips för dig som har skulder. Det är inte lätt när man känner att man ligger illa till men det gäller att inte ge upp och att försöka hitta lösningar. Undvik att ta nya dyra lån för att betala de gamla. Det kanske hjälper för ögonblicket men gör situationen värre på sikt.

Om du behöver hjälp med rådgivning eller med att lägga upp en budget kan du använda dig av kommunens budget- och skuldrådgivning.

Vi jämför räntor på privatlån

Här hittar du ett antal långivare som erbjuder privatlån av olika storlekar. Inom parentesen hittar du deras lägsta ränta. De långivarna som har högst ränta är vanligen de som bara lånar ut mindre summor. För ytterligare info besök vår stora jämförelse av privatlån / blancolån.

ConsectorConsector (Från 2.9%)Freedom FinanceFreedom Finance (Från 2.95%)
LendoLendo (Från 2.95%)AdvisaAdvisa (Från 2.95%)
Axo FinansAxo Finans (Från 2.95%)LendifyLendify (Från 2.95%)
DirektoDirekto (Från 2.95%)ZmartaZmarta (Från 2.95%)
LetalånLetalån (Från 2.95%)MyLoanMyLoan (Från 2.95%)
Lån för allaLån för alla (Från 2.95%)SamblaSambla (Från 3.01%)
BroccBrocc (Från 3.25%)SevendaySevenday (Från 3.45%)
Lån & Spar BankLån & Spar Bank (Från 3.45%)ZensumZensum (Från 3.45%)
Marginalen BankMarginalen Bank (Från 3.5%)SEBSEB (Från 3.55%)
SwedbankSwedbank (Från 3.84%)SantanderSantander (Från 3.95%)
BynkBynk (Från 3.95%)Komplett BankKomplett Bank (Från 4.9%)
NordeaNordea (Från 5.3%)HandelsbankenHandelsbanken (Från 5.35%)
SkandiaSkandia (Från 6.54%)Svea EkonomiSvea Ekonomi (Från 6.9%)
Bank NorwegianBank Norwegian (Från 6.99%)