Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Lånevillkor - Privatlån

Innan en ansökan om ett privatlån skickas in bör man ha god koll på vilka villkor som kommer att gälla för lånet. Har man inte det finns det alltid risk att man åker på otrevliga överraskningar senare. T ex kan det ofta variera mycket i ränta mellan olika långivare för denna typen av lån och det är ju bara onödigt att betala mer för samma produkt.

Här ska vi därför lite snabbt gå igenom de vanligaste lånevillkoren som gäller för privatlån. Det viktiga är bara att komma ihåg att detta inte är alla villkor. Du bör därför noga läsa igenom de villkor som just din långivaren har. Det är heller inte säkert att de är exakt som dessa vi här beskriver. Här hittar du vanliga villkor som gäller för de flesta låneinstituten.

  • Vem kan låna - Det är självklart långivarna själva som till stor del sätter reglerna för vem som får låna pengar av dem. Ett grundkrav som gäller för alla är iaf att låntagare måste vara minst 18 år gammal (ibland äldre). Vidare krävs det normalt att låntagaren är skriven i Sverige.
  • Ekonomi - Du bör ha en (fast) årsinkomst. Viktiga är att det finns en stadig inkomst som långivare kan se inte exakt hur anställningsformen ser ut. Egenföretagare kan ha svårare t ex att få lån men med bra siffror ska det inte vara några problem. Hur mycket det krävs i inkomst styrs mycket av storleken på lånet. Vanligt för privatlån är 120 000 kr men det kan vara ännu mer än så. Grundregeln är inte överraskande att större lån kräver större inkomster.

    Finns det aktiva betalningsanmärkningar är risken stor att en ansökan kommer att nekas automatiskt. Dock kan det finnas långivare som ger privatlån till personer med anmärkningar även om det inte är speciellt många. De stora bankerna t ex gillar inte att låna ut till personer med anmärkningar. Det finns ingen lag eller liknande på att man inte får låna ut om det finns aktiva betalningsanmärkningar vilket gör att det ibland kan gå att argumentera för att lån ifall ekonomin är väldigt bra trots de här anmärkningarna.
  • Hur mycket och länge kan man låna - Privatlånen brukar ligga mellan 10 000 - 600 000 kr. Vissa långivare har bara valt att inrikta sig på de lägre summorna medan andra också lånar ut de höga summorna. Hur lång tid lånet ska betalas tillbaka på går oftast att styra själv. Normalt är intervallen mellan 1 - 12 år.
  • Räntor och avgifter - Det går inte för oss att säga exakt vad avgifter och räntor kan tänkas ligga på då dessa hela tiden ändras. Därför måste du själv kolla upp detta och tipset är att göra det väldigt noga. Generellt kan man dock säga att mindre lån även har en högre ränta.

    Du kan dock använda vår jämförelse av privatlån för att kolla räntor och avgifter från många olika långivare. De uppdateras ständigt och då kan du snabbt hitta en långivare som du tycker verkar vettig.
  • Amortering - Hur ofta lånet ska amorteras är också lite olika och därför något du måste läsa dig till. Det är vanligt att man amorterar varje månad men det är inte säkert. Hur mycket du ska amortera beror på lånets storlek och vilken form av amortering som används. Läs mer om amortering.
  • Dröjsmålsränta och förseningsavgift - Betalar man inte i tid till långivaren kommer det att innebära dröjsmålsränta och förseningsavgift. Detta är därmed ytterligare en sak som är viktig att ha koll på. Vilka regler som gäller ska de skriva ut klart och tydligt.

    Du ska ha klart för dig att ditt lån blir klart dyrare om du tvingas börja betala extra pengar i form av dröjsmålsränta och avgifter. Du bör alltså alltid betala in dina lån ordentligt och i tid. Låna inte ifall du är osäker på ifall du kan betala.
  • Förtidsinlösen och extra amorteringar - Det bör inte vara några problem alls att antingen lösa in hela lånet eller göra en extra amortering om det gäller ett privatlån. Dessa har alltid rörlig ränta och du kan betala in extra eller helt enkelt betala tillbaka allt när du har råd och känner för det.

Vi jämför räntor på privatlån

Här hittar du ett antal långivare som erbjuder privatlån av olika storlekar. Inom parentesen hittar du deras lägsta ränta. De långivarna som har högst ränta är vanligen de som bara lånar ut mindre summor. För ytterligare info besök vår stora jämförelse av privatlån / blancolån.

ConsectorConsector (Från 2.9%)Freedom FinanceFreedom Finance (Från 2.95%)
LendoLendo (Från 2.95%)AdvisaAdvisa (Från 2.95%)
Axo FinansAxo Finans (Från 2.95%)LendifyLendify (Från 2.95%)
DirektoDirekto (Från 2.95%)ZmartaZmarta (Från 2.95%)
LetalånLetalån (Från 2.95%)MyLoanMyLoan (Från 2.95%)
Lån för allaLån för alla (Från 2.95%)SamblaSambla (Från 3.01%)
BroccBrocc (Från 3.25%)SevendaySevenday (Från 3.45%)
Lån & Spar BankLån & Spar Bank (Från 3.45%)ZensumZensum (Från 3.45%)
Marginalen BankMarginalen Bank (Från 3.5%)SEBSEB (Från 3.55%)
SwedbankSwedbank (Från 3.84%)SantanderSantander (Från 3.95%)
BynkBynk (Från 3.95%)Komplett BankKomplett Bank (Från 4.9%)
NordeaNordea (Från 5.3%)HandelsbankenHandelsbanken (Från 5.35%)
SkandiaSkandia (Från 6.54%)Svea EkonomiSvea Ekonomi (Från 6.9%)
Bank NorwegianBank Norwegian (Från 6.99%)