Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid
Ålder (Minst 18)
Betalningsanmärkning

Ränta

Det man kallar för ränta är egentligen helt enkelt priset du får betala för att låna pengar (eller för att du väntar med att betala in pengar, t ex vid köp på avbetalning etc). Det är ju tyvärr så tråkigt att långivare vill tjäna pengar på att låna ut till oss vanliga dödliga. De tar därför ut ränta för att kunna tjäna lite pengar på sin lånverksamhet.

De kan nämligen inte ta ut avgifter enbart för lånet om de vill tjäna några pengar. Avgifter får bara täcka de faktiska kostnader som långivaren har för ett visst lån. All vinst som de önskar ta ut måste vara i form av ränta.

Hur hög är räntan?

Detta är en fråga som det egentligen är helt omöjligt att svara på då det varierar väldigt mellan olika typer av lån och långivare. Generellt kan man säga att bolån är de billigaste lånen sedan kommer andra former av lån med säkerhet som billån. Efter detta kommer privatlånen där det varierar väldigt vilken ränta som får betalas. Små privatlån har ofta en hög ränta medan de allra största och längsta kan ha en förhållandevis låg ränta. Mikrolånen brukar vara sämst när man tittar på räntan.

Olika typer av ränta

Det finns lite olika typer av ränta som är värt att känna till. De vanligaste typerna är de som vi presenterar nedan. Du kan läsa mer om dem på deras egna sidor.

Rörlig ränta

Innebär att räntan kommer att förändras i takt med marknadens ändringar. Alltså kan ränta både gå upp och ner under din låneperiod. Om räntan går upp får du lite högre ränta på ditt lån och det blir lite dyrare. Går den ner får du istället ett lite billigare lån.

Fast ränta

Denna form innebär att räntan hela tiden under den fastställda perioden ligger på samma nivå. Du binder upp räntan vid en viss tidpunkt och på en viss procentsats och under hela bindningstiden, t ex 5 år, är den exakt samma. Det spelar då ingen roll om räntan går upp eller ner flera procent - du har ändå samma ränta hela tiden.

Effektiv ränta

Detta är egentligen ingen ränta av samma sort som de två alternativen ovan. Detta är istället ett mått som används för att visa på den totala kostnaden för ett lån, exempelvis ett privatlån. Det är ränta och övriga kostnader tillsammans beräknat på ett år. Effektiv ränta används för att kunna jämföra olika likvärdiga lån.

Vad styr räntenivån?

Det är ett flertal faktorer som styr var räntan ligger på. Ett antal av dem kan du läsa här nedan. När du läser dem så kommer du klart att förstå att räntenivåerna är en ganska avancerad sak. Saker som styr ränta är t ex:

  • Uppskjuten konsumtion
  • Inflationsförväntningar
  • Alternativa investeringar
  • Investeringsrisk
  • Likviditetspreferenser
  • Skatter
  • Tidsrisk
  • Likviditetsrisk
  • Växlingsrisk

Så som du ser är det ganska mycket som kan påverka var ränta ligger på för tillfället. Detta gör även att ränta kan skifta från dag till dag.

Dock brukar det inte vara omöjligt att få en viss koll på ifall räntan beräknas gå ner eller upp de närmaste åren. Det finns många experter som uttalar sig i ämnet och du kan läsa om det i finanstidningar och liknande.

Långivare som erbjuder privatlån eller bolån

Här har vi sammanställt ett antal långivare som erbjuder privatlån eller bolån. Vissa långivare finns exempelvis med på bägge listorna. Vill du hitta jämförelse av räntor från de olika långivare är tipset att besöka avdelningen där vi jämför räntor.

Privatlån

MyMoneyMyMoneyFreedom FinanceFreedom Finance
Marginalen BankMarginalen BankSevendaySevenday
LendoLendoThornThorn
MonettiMonettiL'EASYL'EASY

Bolån

Hypotektet BolånHypotektet BolånSBABSBAB
Mitt BolånMitt BolånNordeaNordea
SkandiaSkandiaSEBSEB
HandelsbankenHandelsbankenLänsförsäkringarLänsförsäkringar
* = Tidigare lån av lägre valör krävs för att kunna låna detta belopp