Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid
Ålder (Minst 18)
Betalningsanmärkning

Det nya billånet

Billån är ett klassiskt lån som historiskt sett har varit ett lån med säkerhet, där man precis som vid ett bolån lånar pengar mot en säkerhet, vilket är bilen i fråga. När banken kan få en säkerhet för lånet blir det lite mindre risk och räntan kan bli lägre. Det var det gamla upplägget - men idag är det klart vanligare att ett billån helt enkelt är ett vanligt privatlån.

Skillnaden mellan ett riktigt billån och ett blancolån / privatlån är att billånet hade bilen som säkerhet och att det då också fanns ett antal regler som skulle följas. Exempel var att bilen skulle köpas av en bilhandlare, att den inte fick vara äldre än ett visst antal år och ha ett visst utgångsvärde osv. Ett privatlån erbjuder mer frihet och mindre regler, men kanske lite högre ränta.

Förr i tiden när man sökte billån så fann man huvudsakligen dessa klassiska billån och det var inget fel med det på något vis. Dock har den typen av lån blivit klart mer ovanligt och de flesta banker och långivare verkar nu helt enkelt ge ut vanliga privatlån som billån. Det står billån när man klickar sig in, men när man läser så inser man att det är ett vanligt privatlån med de vanliga villkoren osv.

Detta innebär att man får förhålla sig till de villkor och möjligheter som finns för vanliga privatlån. Länge var maxgränsen för hur mycket man kunde låna 350 000 kr hos de allra flesta långivare men detta har nu ökats på en del. Nu erbjuder ganska många lån upp till 500 000 kr och någon enstaka till och med 600 000 kr. Det gör att du teoretiskt sett kan köpa en dyrare bil än du hade kunnat med gamla privatlånet.

Fördelarna med “nya” billånet

Det nya billånet som är ett vanligt blancolån har både fördelar och nackdelar. Den stora fördelen är att banken inte direkt lägger sig i hur du spenderar dina pengar och därför inte heller ställer krav på den bil du ska köpa. Du kan köpa från privatperson om du vill, du kan köpa en gammal bil eller en som inte är värd så mycket. Utan att någon säger nej.

En annan ganska stor fördel är att det idag går att låna till bil från en stor mängd långivare. Tidigare var det framför allt storbankerna (och bilhandlare som samarbetade med en bank) som hade billån och det var klart begränsat vart man kunde vända sig. Idag kan du låna till din bil i princip var som helst där du kan ta ett vanligt privatlån, vilket de flesta långivare brukar erbjuda.

Detta medför också att du kan utnyttja låneförmedlare när du ska låna till bilen. Låneförmedlare samlar många olika banker och långivare och du kan ansöka till alla samtidigt med en enda ansökan, för att sedan jämföra offerterna och räntorna innan du väljer en långivare.

Det är huvudsakligen privatlån som finns att ansöka om via låneförmedlare men tack vare att billån är likställda med privatlån i många fall så kan du också jämföra lån på detta smidiga sätt när du ska finansiera din bil. Då kan du använda en smidig låneförmedlare som Enklare.se och få ett flertal offerter där du kan välja bästa räntan och villkoren.

Utbudet av billån har således ökat ganska mycket, så du kan leta på en bredare front. Nackdelen ska väl då sägas vara att räntan kan vara lite högre på denna typ av lån än på ett klassiskt billån eftersom det inte finns någon bil som säkerhet, som banken kan utnyttja för att sänka sin risk. 

Det kan alltså bli några procent högre ränta, men i dagsläget är räntenivån så pass låg att det ändå blir en ganska bra ränta. I framtiden, när räntan går upp, så kan vi se större skillnader och då kanske man hellre vill leta efter långivare som trots allt har kvar det gamla klassiska billånet med bilen som säkerhet. Om det nu ett sådant lån finns kvar alls då.

Låna till en bil

Här hittar du en lista på ett antal långivare som erbjuder sina kunder billån. Du hittar även lite korta fakta om lånen. Önskar du mer information kan du besöka vår stora jämförelse av billån.

LångivareRäntaLöptidLånebelopp
SwedbankSwedbank3.49 %2 - 8 år24000 - 280000 kr
NordeaNordea3.75 %1 - 8 år50000 kr -
Freedom FinanceFreedom Finance4.95 - 9.95 %1 - 6 år5000 - 600000 kr
MyMoneyMyMoney4.95 - 8.95 %1 - 6 år1000 - 500000 kr
SantanderSantander10000 %? kr -