Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid
Ålder (Minst 18)
Betalningsanmärkning

Lån och privatekonomi

För att få din privatekonomi att gå ihop krävs det många olika delar som jobbar tillsammans. En privatekonomi är en komplex organism på så vis att det finns många viktiga aspekter som alla kan påverka slutresultatet och det krävs att man har åtminstone hyfsad koll på alla delar.

När man inte har koll på sin privatekonomi så leder det snabbt till problem och med lite otur kan man hamna i en dålig situation med skulder och skenande utgifter. Även om du har koll på en del, t ex inkomsterna, så kan en annan del såsom lån eller investeringar eller vissa utgifter sänka dig om du inte har koll även där.

Lån kan vara bra eller dåliga

Lån, som vi huvudsakligen skriver om på den här sidan, är en av de delar som väldigt ofta finns representerat i en helt vanlig privatekonomi. Bolån kan man finna i en majoritet av hushållen och det finns sedan även billån, större privatlån som går till renoveringar och andra stora utgifter och mindre lån.

Det är inte dåligt att ha ett eller flera lån. Det är ganska naturligt snarare. Det som kan vara dåligt är att ha fel typ av lån, att låna av fel skäl eller att man lånar när man egentligen inte riktigt har råd att göra det. Om man hanterar sina lån på ett bra sätt är de dock ofarliga och hjälper snarare än stjälper - genom att göra det möjligt att göra och köpa saker som annars hade varit utom räckhåll.

När du köper bostad behöver du ett bostadslån för att ha råd i de allra flesta fall. Inte många kan slänga upp flera miljoner kontant, utan behöver få hjälp. Eftersom räntan normalt är väldigt låg för ett lån så är det dock ok och det är att betrakta som ett bra lån. Dock gäller det ju fortfarande att man har koll på sitt bolån, på sin ränta, om man ska binda lånet eller köra på rörligt och en del sådana saker.

Alla dess aspekter påverkar hur bra ditt lån är och ifall du betalar för mycket pengar för det eller om det är rimligt. Ju sämre koll du har på dina lån ju större risk att du betalar onödiga pengar och att du slutligen hamnar i en dålig situation, där du kanske inte har råd.

Att undvika onödigt dyra lån är en del av det givetvis, men det handlar även om att vara smart, påläst, veta vilka möjligheter man har och vad man ska undvika. När du ska ta ett lån, fundera igenom om du verkligen behöver lånet, om du har tillräckliga marginaler i ekonomin för att klara lånet, vad som är rimlig ränta, om du kan spara pengar på ditt lån på något vis etc.

Ofta kan du påverka mycket och dina val kan vara avgörande för din ekonomi - t ex om du låter bli att låna när din ekonomi är för ansträngd eller om du jämför långivare och väljer ett lån med lägre ränta. Även om valen inte alltid känns så stora så kan dessa beslut påverka din privatekonomi och hur mycket pengar du har över varje månad.

Andra aspekter av din privatekonomi

Lån är bara en del av allt som händer i en normal privatekonomi. Du har inkomster, utgifter av olika slag (boende, mat, bil, försäkringar, abonnemang, nöjen och en hel del annat), sparande, investeringar och viktiga beslut om vilken väg du ska gå i olika ekonomiska frågor. Eller sådant som i grunden kanske inte handlar om ekonomi egentligen, men som ändå till slut påverkar dig ekonomiskt - t ex var du ska bo, barn, utbildning, intressen osv.

Alla dessa saker, stora som små, kommer att ha ett visst inflytande över din ekonomi. Därför är det viktigt att man tar sig tid att fundera igenom beslut, sätta sig in i hur saker och ting fungerar och verkligen göra aktiva informerade val istället för att bara nöja sig.

Detta gäller inte bara stora saker utan även små saker. Visst är det kanske i grunden viktigast att du gör rätt när det gäller de stora sakerna, t ex att du köper en bostad som du vet att du har råd med, att du skaffar ett bolån med låg ränta, att du gör bra val av försäkringar, elavtal och andra stora utgiftsposter osv. Och även att du har ett bra sparande, gör en ordentlig budget och investerar klokt.

Det är dock överraskande hur mycket alla små saker påverkar. Speciellt om man lägger ihop dem alla. “Många bäckar små…” är ju det klassiska uttrycket och det är klart sant när det gäller utgifter och ekonomi. Kan man antingen undvika onödiga utgifter eller spara pengar vid de nödvändiga så gör det skillnad helt klart.

Ett bra exempel är när du handlar mat. Just maten är en av de poster som går att påverka allra mest och du kan helt klart spara pengar genom att välja billig mat och genom att följa en del bra spartips. Några sådana bra tips är t ex att storhandla istället för att småhandla ofta, att planera veckomeny, att undvika onödiga köp av sådant som man inte egentligen behöver eller att utnyttja kampanjer och extrapris.

Du kan använda många av dessa metoder även på andra saker än just mat. Egentligen funkar det på all shopping. Att vara smart och att leta efter bra priser, rabatter och extrapriser kan göra skillnad i slutet på månaden. Kanske sparar man inte jättemycket varje gång men totalt kan det bli frågan om ganska mycket pengar.

Hur man går tillväga kan man själv välja men det går t ex att använda en sida i stil med Rabatterat för att hitta rabatter och erbjudanden, så att man snabbt kan se om det som man är ute efter finns till ett bra pris någonstans. Ju bättre man blir på att göra jakten på bra priser och smartare shopping en del av vardagen, ju lättare kommer det också bli att spara pengar.

Handla billigt är bra, men bara när man köper det man behöver

När det gäller just rabatter, extrapriser och kampanjer finns det en liten fälla som man ska tänka på. Det är att man kanske råkar köpa saker som man inte annars hade tänkt köpa, bara för att det är på extrapris. Detta är något man ska se upp för då det finns en risk att man helt enkelt köper en massa onödiga saker och lägger pengar på det. Även om priset på något är bra så är besparingen klart större om du helt enkelt låter bli att köpa saken.

Olika typer av impulsköp och småköp som man inte behöver göra kan snabbt äta upp pengar. Många av dem som är med i TV3:s Lyxfällan har en stor mängd onödig konsumtion, både av matvaror, restaurangbesök, cigaretter och andra saker som inredning, kläder, elektronik och blandade prylar.

Mitt råd är klart att du ska tänka efter och jämföra, leta bra priser, använda rabatter och shoppa smart men du ska se till att du håller dig till de prylar du verkligen behöver och vill ha och undvika att köpa annat, bara för att det råkar vara billigt just nu.

Planera din ekonomi

Inkomster och utgifter är vad som skapar din ekonomi. Vad du tjänar, vad du gör av med och vad som sedan blir över efter detta är stommen i privatekonomin. Därför är det viktigt att ha en bra inkomst och att hålla efter sina utgifter så att man går plus. Det som man har över kan man t ex spara, vilket är mycket bra.

För att kunna få ordning på dessa saker, framför allt för att få ordning på utgifterna, krävs att man tänker och planerar och skapar så bra möjligheter som man bara kan för en god ekonomi. Inom detta finns t ex att göra en ordentligt budget som man försöker följa, att man lägger upp ett bra sparande och investeringsplan, att man tänker på hur olika val som man gör påverkar ekonomin osv.

Om du inte riktigt känner att du har koll på din ekonomi kan du söka hjälp från någon som kan mer. Här kan det t ex vara en idé att prata med en av kommunens budget- och skuldrådgivare, vilka kostnadsfritt och diskret hjälper dig att få ordning på din ekonomi.

Du kan t ex få hjälp att lägga upp en bra budget och plan för din ekonomi eller att hantera dina befintliga skulder. De skulder man har kan man få råd om och rådgivaren kan till och med hjälpa dig konkret genom att kontakta fordringsägare för att utarbeta betalningsplan och annat sådant nyttigt.

Du hittar din budget- och skuldrådgivare genom att gå in på din kommuns webbsida (eller söka på det och välja sökresultat som passar). Olika kommuner har olika lång kö så kontakta dem gärna tidigt om du känner att du har behov av hjälp.

Långivare som erbjuder privatlån eller bolån

Här har vi sammanställt ett antal långivare som erbjuder privatlån eller bolån. Vissa långivare finns exempelvis med på bägge listorna. Vill du hitta jämförelse av räntor från de olika långivare är tipset att besöka avdelningen där vi jämför räntor.

Privatlån

MyMoneyMyMoneyFreedom FinanceFreedom Finance
Marginalen BankMarginalen BankSevendaySevenday
LendoLendoThornThorn
MonettiMonettiL'EASYL'EASY

Bolån

Hypotektet BolånHypotektet BolånSBABSBAB
Mitt BolånMitt BolånNordeaNordea
SkandiaSkandiaSEBSEB
HandelsbankenHandelsbankenLänsförsäkringarLänsförsäkringar
* = Tidigare lån av lägre valör krävs för att kunna låna detta belopp