Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid
Ålder (Minst 18)
Betalningsanmärkning

Billiga lån - existerar de eller är det en myt?

Man måste tänka på det här med billiga lån på rätt sätt. Alla lån kostar pengar och man kan tyvärr inte komma undan att det oftast kommer svida lite i plånboken när man lånar. Men att avgöra ifall det är billigt eller ej är bara något som du själv kan göra och då spelar det väldigt stor roll vad pengarna ska användas till. Ska du köpa något väldigt viktigt är det okej att lånet kostar en del pengar, men om det är något onödigt som ska köpas är det egentligen alltid dyrt.

Det man ska göra är att leta efter lån som är så billiga som möjligt. För visst finns det skillnader i hur mycket det kostar när man ska låna pengar. Ganska stora skillnader dessutom, speciellt gäller detta för de lite mindre lånen som mikrolån. När du ser på bolån t ex så skiljer det ofta ganska lite i ränta även om små skillnader här kan göra mycket för den totala kostnaden.. Det gäller att alltid ta sig tid att titta runt och inte bara ansöka hos första bästa långivare man hittar, för då kommer man sällan billigt undan.

Undersök och jämför

Det viktiga är att du är uppmärksam när du letar efter lån, och att du kontrollerar all information noga innan du tar ett beslut. Gå igenom räntor, uppläggningsavgifter, aviseringsavgifter, maxbelopp och hur länge du får låna mm.

T ex kanske en viss långivare har låg ränta men andra höga avgifter som gör att den andra långivaren som har högre ränta i slutändan är det billigare alternativet. Siffran som är viktigast att titta på är den effektiva räntan. Detta är i princip en sammanfattaning av alla kostnader för ett lån där både ränta och andra avgifter ingår, fördelat på ett år. Det gör effektiv ränta till ett bra mått vid jämförelser.

När du letar billiga mikrolån / SMSlån eller kontokrediter

Det är ofta så att mikrolånen i de flesta former är dyrare än de mer klassiska formerna av lån så som vanliga privatlån. Så innan du tar ett mikrolån eller SMSlån är det viktigt att verkligen kolla upp villkoren.

Bara för att mikrolån vanligen är dyrare finns det inget som säger att man inte kan ta ett sånt här lån. Det kan finnas tillfällen då ett snabbt litet lån helt enkelt är det bästa alternativet. Eller det enda gångbara alternativet.

Tänk bara på att inte låna i onödan och ifall du lånar, se till att jämföra priser. Det kan skilja ganska rejält mycket mellan de billigaste och dyraste lånen och du kan spara en hel del genom att vara uppmärksam. Det är inte helt ovanligt att de billigaste långivarna bara tar halva priset jämfört med de dyraste, detta kommer vi titta lite närmare på under nästa rubrik. Det skiljer sig här egentligen alls när det gäller kontokrediter. Många av långivarna som numera sysslar med detta erböjd tidigare sina kunder lån i form av SMSlån.

Du kan även jämföra kostnader och räntor på flera typer av lån under jämföra lån. Det underlättar ganska mycket i jakten på vettiga lån att kunna få en bra och snabb överblick. Där kan du även jämföra kontokrediter.

Skillnaderna kan vara stora mellan långivare

Något som du ska veta är att det kan vara stor skillnad i pris från en långivare till en annan. Kostnaderna för lån kan variera en hel del, vilket gör att det alltid är värt att kolla runt innan man bestämmer sig.

Är det frågan om ett mikrolån kanske det handlar om skillnader på några hundra kronor, vilket inte låter så mycket men rent procentuellt kan skillnaden då ligga på upp mot 100%. Det är pengar som man hellre kan lägga på annat. Lånet är då också exakt likadant som hos de billiga långivarna så du betalar bara mycket med för exakt samma sak.

Skulle det istället frågan om ett stort privatlån eller bolån kan det handla om många tusen kronor som går att spara. Alltså är det verkligen värt att lägga ner lite energi för att hitta de billiga lånen.

För bolån är det värt att lägga lite mer tid på att fundera på om man vill binda sitt lån eller ha rörlig ränta och att försöka följa utvecklingen och aktivt ta beslut om hur man vill att lånet ska se ut. Ett bolån tar man över lång tid och det går att förändra upplägget efter hand så att det blir så billigt som möjligt.

Så hur hittar man billiga lån?

Summan av det hela är att det inte finns några direkta genvägar för att hitta de billiga lånen. Det finns helt klart lån som är billigare än andra. Det går att spara ganska mycket pengar på att hitta dem och välja rätt.

Det krävs helt enkelt att du själv tar dig tid att jämföra olika långivare för att på den vägen hitta de allra bästa villkoren. För att kunna spara pengar måste du offra lite av din tid och energi. Men det är det nästan alltid värt.

Om du vill vara smart när du jämför och tittar runt kan du försöka utnyttja tjänster som underlättar när du jagar bra priser. Det finns en del olika webbsidor som t ex hjälper dig att jämföra lån så att du kan hitta de som har bäst ränta och villkor. Vi har t ex en ganska stor och bra jämförelse av olika typer av lån.

Långivare som erbjuder privatlån eller bolån

Här har vi sammanställt ett antal långivare som erbjuder privatlån eller bolån. Vissa långivare finns exempelvis med på bägge listorna. Vill du hitta jämförelse av räntor från de olika långivare är tipset att besöka avdelningen där vi jämför räntor.

Privatlån

MyMoneyMyMoneyFreedom FinanceFreedom Finance
Marginalen BankMarginalen BankSevendaySevenday
LendoLendoThornThorn
MonettiMonettiL'EASYL'EASY

Bolån

Hypotektet BolånHypotektet BolånSBABSBAB
Mitt BolånMitt BolånNordeaNordea
SkandiaSkandiaSEBSEB
HandelsbankenHandelsbankenLänsförsäkringarLänsförsäkringar
* = Tidigare lån av lägre valör krävs för att kunna låna detta belopp