Topplån

Det är inte lika vanligt längre att man talar om topplån som det var för kanske 10 år sedan ungefär. Då var det ofta frågan om att man delade upp ett bolån i två olika delar. Dels bottenlånet där bostaden står som säkerhet för lånet. Den andra delen är ett topplån som inte har någon säkerhet alls. Vanligt var att ett topplån hamnar på 5-15 % av ett husköp. Detta är beroende av storlek på bottenlån och kontantinsats.

Nu med andra regler för belåningsgrad har det blivit lite annorlunda och inte alls lika vanligt att banker ens kallar något för topplån längre. Men det kan fortfarande förekomma om du inte har en belåningsgrad på 85 %. För 15 % ska normalt betalas som en kontantinsats men om du inte har tillräckligt med pengar för att klara av en kontant betalning på så mycket det kan bli om belåningsgraden är lägre behövs ett lån för att täcka upp de procenten som blir kvar. Detta är vad som då kallas för topplån.

Sen i praktiken finns det inget som hindrar att man lånar till kontantinsatsen bara ekonomin klarar av det och det lånet är då också väldigt likt ett topplån.

Topplån - Lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet så som ett topplån (som i princip är ett privatlån) innebär en större risk för långivaren. Det är ju så att ifall du inte klarar av att betala tillbaka pengarna du är skyldig finns det inget som långivaren kan kräva in som betalning för lånet.

Bottenlånet kan de t ex få tillbaka genom att tvinga fram en försäljning av huset som går till att återbetala pengarna. När det gäller topplån finns inte denna möjlighet och då måste de tampas med andra eventuella fordringsägare om att få tillbaka pengar från personer med stora skulder.

Denna risk för med sig att långivaren tar ut en högre ränta för ett topplån än vad de gör för ett bottenlån. Därför är det bra om man helt kan undvika ett topplån helt eller åtminstone behöva ta ett så litet lån som möjligt.

Amortera topplån

Topplånet är som vi sagt dyrare än ett bottenlån och därför ska det även ha en högre prioritet när det gäller amortering. Kan man betala extra på ett topplån kommer detta att ge större besparing än extra amorteringar på bottenlån. Sen ska det sägas att det finns andra lån som ofta är dyrare än topplån som det kan vara idé att betala tillbaka först. Har man andra lån bör detta kollas upp noga innan några extra amorteringar görs.

Ett topplån har oftast det man kallar rörlig ränta vilket är en ränta som ändras med tremånaders intervaller. Den ordinarie amorteringstiden brukar ligga på 10 till 20 år. På alla lån som har rörlig ränta kan man utan kostnad göra extra inbetalningar om man så vill.

Vi jämför räntor på bolån

Här hittar du en snabb jämförelse av listräntorna som de största bankerna erbjuder för sina bolån. Vi har även här tagit med ett antal mindre långivare. Du hittar här bindningstider mellan 3 månader (även kallad rörlig ränta) och 5 år. Önskar du mer info och möjlighet att t ex sortera är tipset att du besöker vår större jämförelsesida för bolån.

Långivare3 mån1 år3 år5 år
Hypotektet BolånHypotektet Bolån1.28 %1.35 %1.4 %1.76 %
SBABSBAB1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
Mitt BolånMitt Bolån1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
NordeaNordea1.89 %1.99 %1.99 %2.29 %
SkandiaSkandia2 %2 %2.09 %2.49 %
SEBSEB2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
HandelsbankenHandelsbanken2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
LänsförsäkringarLänsförsäkringar2.23 %2.19 %1.95 %2.3 %
SwedbankSwedbank2.25 %2.25 %1.95 %2.3 %
Svea EkonomiSvea Ekonomi3.95 %---