Lånevillkor bolån

Vid en ansökan om ett bolån eller någon annan typ av lån är det viktigt att man har koll på vilka villkor som gäller dels för att bli godkänd men även för själva lånet. Vet du inte vad som krävs för att du ska bli godkänd är risken att du blir nekad ett lån helt i onödan. Vet du inte vilka villkor som gäller för själva lånet finns risk för otrevliga överraskningar senare. Har du t ex inte tänkt på räntan är det överhängande risk att du får betala mycket mer varje månad än vad du trodde.

Vad krävs för att få ta ett bolån?

Alla långivare har sina egna krav som de ställer på potentiella låntagare. Grundläggande som gäller för alla är att du ska vara myndig (ibland äldre) och ha en ordnad ekonomi som ger dig möjlighet att klara av återbetalningarna. Vilket normalt innebär en stabil inkomst utan att ha en massa utgifter. Ska du ta ett bolån krävs det också självklart att du antingen äger en bostad som du vill belåna eller tänker köpa en. Bostaden kommer ju att stå som säkerhet för lånet.

Det är också ofta möjligt att hitta ett bolån om den egna ekonomin inte är jättestark eller om det finns aktiva betalningsanmärkningar. Dock finns det risk att räntorna kommer att bli högre. Då får man ibland vända sig till långivare som fokuserar på folk som kanske normalt har svårt att få ett lån.

Hur mycket kan man låna?

Bolån är lite annorlunda jämfört med andra lån då det finns säkerhet i form av hus eller lägenhet. Detta gör att långivaren kan känna sig mycket tryggare och därmed även låna ut en mycket större summa än vad som annars vore möjligt. Skulle återbetalningarna inte skötas kan de ju kräva att huset säljs och att pengarna från försäljningen går till att betala tillbaka lånet.

Är din privatekonomi bara tillräckligt bra så är det alltså fullt möjligt att låna många miljoner. Sen om det är en billigare bostad som ska köpas är det heller inget problem att låna bara några hundra tusen till din bostad.

Amortering

Här gäller det att fundera dels på hur själva lånet ska amorteras men även under hur lång tid. Beroende på ålder på låntagaren går det ofta att få en väldigt lång återbetalningstid. Amorteringstider på upp mot 50 år totalt för ett lån är inte alls omöjligt. I början av ett nytt lån om du har en hög belåningsgrad får du efter införandet av amorteringskravet räkna med att minst amortera 2 % per år tills du kommit ner till 70 % då 1 % gäller till belåningsgraden är 50 %. Efter det måste man inte längre amortera enligt kravet.

Räntor och avgifter

Det vanliga är att man delar upp räntorna i två olika kategorier som är antingen rörlig ränta eller bunden ränta. Den rörliga är egentligen en ränta som är bunden på 3 månader men då detta är så kort tid kallar man den för rörlig. Räntan kommer här alltså att ändras var tredje månad i linje med de aktuella räntenivåerna.

Väljer du att binda räntan går det normalt att välja en bindningstid på 1 - 10 år. Under denna tid kommer inte din ränta att ändras oavsett vad som händer med den rörliga räntan. Generellt kan man säga att ju längre bindningstid man väljer desto högre blir räntan.

Intressant att veta är att det rent historiskt har varit billigare att ha rörlig ränta än att ha bunden ränta. Dock får man inte samma trygghet. Sen finns det inget som säger att hela lånet måste vara antingen bundet eller rörligt. Det går att dela upp lånet hur man vill mellan bundet och rörligt i många eller två delar.

Dröjsmålsränta och förseningsavgift

Skulle det vara så att återbetalningarna inte sköts kostar det ofta extra då långivaren tar ut en avgift för detta. Nu är det självklart så att man har tänkt att betala tillbaka sitt lån som tänkt men oavsett är det bra att ha koll på vad som skulle hända om återbetalningarna inte sköts. I värsta fall blir man tvingad att sälja bostaden för att betala tillbaka lånet. Se därför till att läsa noga hos den tilltänkta långivaren om deras exakta regler för detta.

Ett axplock

Detta är bara en liten del av alla villkor som är viktiga att ha koll på när det gäller bolån. Därför ska dessa bara ses som en liten grundläggande introduktion. Det är alltid viktigt att man läser de exakta villkoren som den långivaren du väljer har.

Vill du läsa mer om bolån och alla delar som de består av tips vi om att du besöker Alltomlån.com där det finns mycket mer information.

Vi jämför räntor på bolån

Här hittar du en snabb jämförelse av listräntorna som de största bankerna erbjuder för sina bolån. Vi har även här tagit med ett antal mindre långivare. Du hittar här bindningstider mellan 3 månader (även kallad rörlig ränta) och 5 år. Önskar du mer info och möjlighet att t ex sortera är tipset att du besöker vår större jämförelsesida för bolån.

Långivare3 mån1 år3 år5 år
Hypotektet BolånHypotektet Bolån1.28 %1.35 %1.4 %1.76 %
SBABSBAB1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
Mitt BolånMitt Bolån1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
NordeaNordea1.89 %1.99 %1.99 %2.29 %
SkandiaSkandia2 %2 %2.09 %2.49 %
SEBSEB2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
HandelsbankenHandelsbanken2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
LänsförsäkringarLänsförsäkringar2.23 %2.19 %1.95 %2.3 %
SwedbankSwedbank2.25 %2.25 %1.95 %2.3 %
Svea EkonomiSvea Ekonomi3.95 %---