Kontantinsats

Det lånet som man oftast tar vid köp av en bostad är normalt det största lånet som man någonsin kommer att ta. Då lånet som sagt var ofta är mycket stort kommer det troligen att få en stor inverkan på den privata ekonomin. Detta gör att det blir en ganska stor risk för långivarna när de ska låna ut pengarna och de gillar ju inte risker direkt.

Ett lån på 2 miljoner kronor som har en ränta på 6 % skulle kosta 10 000 varje månad i räntekostnad. Av denna summa betalar man sedan 70 % så det blir en total kostnad på 7 000 kr i räntor varje månad. Räknar man sedan att lånet ska amorteras på 50 år kommer det att bli en ytterligare kostnad varje månad på över 3 000 kr. Summan är iaf att det kräver att man betalar ut ungefär 10 000 kr varje månad.

Detta är en ansenlig summa och det är därför långivarna vill känna sig så trygg som möjligt att de ska få tillbaka pengarna. Det är därför man har en kontantinsats som normalt ska betalas. Genom att betala in en sådan visar du nämligen för långivaren att du har en bra ekonomi som är under full kontroll.

Hur stor är kontantinsatsen?

Det variera från olika långivare och hur din privata ekonomi ser ut. Man kan dock räkna med att den ligger runt 10 % av den totala lånesumman.

Det finns inget i lagboken som säger att en kontantinsats måste betalas in vid ett huslån. Detta innebär t ex att ifall du köper ett hus till ett mycket bra pris eller medverkar vid en ombildning av en hyresrätt till bostadsrätt finns det möjlighet att slippa betala en kontantinsats. Det är värdet på det som köps i förhållande till priset och den privata ekonomin som bestämmer om en kontantinsats är ett måste.

Även om det ofta inte är ett rekommendera så går det även att låna pengar till kontantinsatsen. Det är då inte ett lån där bostaden komer att stå som säkerhet utan ett helt fristående lån. Därför får du räkna med att betala ett högre pris för ett sådant lån.

Vi jämför räntor på bolån

Här hittar du en snabb jämförelse av listräntorna som de största bankerna erbjuder för sina bolån. Vi har även här tagit med ett antal mindre långivare. Du hittar här bindningstider mellan 3 månader (även kallad rörlig ränta) och 5 år. Önskar du mer info och möjlighet att t ex sortera är tipset att du besöker vår större jämförelsesida för bolån.