Bottenlån

Bottenlånet står för den alla största delen av ett bostadslån. Detta är något du även ska vara glad för då ett bottenlån är den billigaste formen av lån du kan få. Har du fått en bra värdering från banken är det fullt möjligt att få ett bottenlån som täcker 85 %. Ett köp på 1 miljon kronor (om huset värderas till denna summa) och ett bottenlån på 85 % innebär att du får ha huset som säkerhet för 850 000 kr.

Bottenlån - Lån med säkerhet

Lån med säkerhet innebär att du erbjuder långivaren något som de kan kräva tillbaka som betalning om du inte skulle sköta återbetalningarna. Köper du ett hus, en lägenhet eller ett annat boende kommer det att stå som säkerhet för lånet. Det är alltså viktigt att sköta betalningarna på bostaden då det annars finns en risk att du förlorar boendet ifall långivaren kräver tillbaka sina pengar.

Långivarna gillar bottenlån då de vet att säkerhet finns i form av bostaden. Eftersom de kan känna sig säkra erbjuder de även en lägre ränta på bottenlån än t ex topplån eller ett vanligt privatlån. Det är därför bättre ur ett ekonomiskt perspektiv att betala tillbaka topplånet före bottenlånet.

Dela upp ett bottenlån

Om du vill kan du dela upp ett bottenlån i flera olika delar. Du kan t ex ha halva lånet med 3 månadsränta (rörlig ränta) och andra halvan som ett bundet lån där räntan är fast under ett antal år som du själv bestämmer. Om du vill kan du dela upp lånet i ännu fler delar.

Detta är viktigt att fundera igenom när du tar ett lån. Räkna på din ekonomi och fundera igenom vad du tror passar bäst för dig. Ett rörligt lån brukar vara lite billigare totalt historiskt sett men ett bundet lån erbjuder mer säkerhet eftersom du alltid vet vad du ska betala och du är skyddad mot stora räntehöjningar.

Det finns mycket att läsa om bunden eller rörlig ränta och vill du läsa mer har vi en längre artikel som tar upp detta betydligt noggrannare -Fast eller rörlig ränta.

Amorteringstid på ett bottenlån

Bottenlån kan du ha under en väldigt lång tid. Det är inte ovanligt att kunna välja amorteringstid på upp till 50 år. Väljer du en lång amorteringstid kommer din månadskostnad att bli mindre då du inte betalar tillbaka lika mycket pengar på lånet varje månad. Lång återbetalningstid innebär dock att kostnaden totalt blir större då du betalar ränta på en större summa under en längre tid än om du amorterar lånet snabbt. Om du önskar är det även inte ovanligt att långivarna erbjuder att du inte behöver amortera alls på lån. Detta kan vara bra om du har det lite tufft med ekonomin men annars är det oftast bäst att amortera en del iaf.

Generellt är dock bottenlån de allra billigaste lånen du kan få vilket innebär att du bara ska amortera extra på ett bottenlån om du har betalat tillbaka alla andra lån som du eventuellt har. Det gäller att inte tänka vad ett lån kostar i kronor utan hur hög räntan är. Ett dyrt privatlån på 50 000 kr kan ha lika hög månadskostnad som ett bolån på 1 miljon.

Amorteringskrav

2016 infördes det ett amorteringskrav på bolån som säger att en viss procent av bottenlånet måste amorteras varje år. Kort kan man säga att 2 % måste amorteras varje år tills detta att bottenlånet är mindre än 70 %. Efter detta ner till 50 % gäller 1 % per år.

Vill du läsa mer om hur amorteringskravet fungerar kan du göra det i vår längre artikel som tar upp detta -Amorteringskrav på bolån.

Vi jämför räntor på bolån

Här hittar du en snabb jämförelse av listräntorna som de största bankerna erbjuder för sina bolån. Vi har även här tagit med ett antal mindre långivare. Du hittar här bindningstider mellan 3 månader (även kallad rörlig ränta) och 5 år. Önskar du mer info och möjlighet att t ex sortera är tipset att du besöker vår större jämförelsesida för bolån.

Långivare3 mån1 år3 år5 år
Hypotektet BolånHypotektet Bolån1.28 %1.35 %1.4 %1.76 %
SBABSBAB1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
Mitt BolånMitt Bolån1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
NordeaNordea1.89 %1.99 %1.99 %2.29 %
SkandiaSkandia2 %2 %2.09 %2.49 %
SEBSEB2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
HandelsbankenHandelsbanken2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
LänsförsäkringarLänsförsäkringar2.23 %2.19 %1.95 %2.3 %
SwedbankSwedbank2.25 %2.25 %1.95 %2.3 %
Svea EkonomiSvea Ekonomi3.95 %---