Lösa bolån

Har man extra pengar eller är sugen på att byta långivare för sitt bolån är det bra att ha lite koll på vilka regler som gäller för att lösa ett bolån. Vilken typ av bolån som man har kommer att påverka på ett markant sätt om det är en bra idé eller ej att lösa lånet i förtid.

Det ska sägas att det alltid går att lösa ett lån men ibland är det mindre smidigt och ibland väldigt smidigt. Här ska vi gå igenom hur det funkar att lösa ett lån i lite olika situationer och vad man ska tänka på.

Rörlig ränta

Är hela bolånet av den typ som har rörlig ränta ligger du i en mycket bra position om du vill betala tillbaka bolånet i förtid. Det kostar nämligen inget extra alls att lösa lånet. Ta bara helt enkelt kontakt med din långivare om du själv tänker betala tillbaka hela beloppet så berättar de hur du ska göra. Ska du flytta lånet till en annan långivare som erbjuder bättre villkor kommer de att hjälpa till med flytten.

Bunden ränta

Det är när ett bolån har en bunden ränta som det inte är lika smidigt att lösa lånet i förtid. Långivaren har nämligen själva lånat upp pengar till ditt lån under så lång tid som bindningstiden är. Detta för med sig att de skulle ha kostnader för lånet i form av räntekostnader även efter det att du betalat tillbaka.

Detta är ju självklart inget som långivarna är intresserade av att betala på egen hand, varför låntagare som vill lösa ett bolån i förtid som har bunden ränta får betala något som heter ränteskillnadsersättning. Detta är ett belopp för att kompensera långivare för de kostnader de fortfarande skulle ha.

Eftersom en sådan ersättning till långivaren tillkommer är det ofta inte alls lika lönsamt att lösa ett bolån med bunden ränta i förtid. Men om man fortfarande vill lösa lånet fungerar det på samma sätt som för lån med rörlig ränta. Själva lösandet av lånet är alltså smidigt.

När bindningstiden har gått ut kan man lösa även ett bolån med bunden ränta utan extra kostnad. Sen om det är en passande tid att lösa det eller ej beror ju helt på din egna ekonomiska situation. Du ska i det läget åtminstone se över ifall du vill satsa på rörlig ränta framöver eller binda upp lånet återigen.

Vi jämför räntor på bolån

Här hittar du en snabb jämförelse av listräntorna som de största bankerna erbjuder för sina bolån. Vi har även här tagit med ett antal mindre långivare. Du hittar här bindningstider mellan 3 månader (även kallad rörlig ränta) och 5 år. Önskar du mer info och möjlighet att t ex sortera är tipset att du besöker vår större jämförelsesida för bolån.

Långivare3 mån1 år3 år5 år
Hypotektet BolånHypotektet Bolån1.28 %1.35 %1.4 %1.76 %
SBABSBAB1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
Mitt BolånMitt Bolån1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
NordeaNordea1.89 %1.99 %1.99 %2.29 %
SkandiaSkandia2 %2 %2.09 %2.49 %
SEBSEB2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
HandelsbankenHandelsbanken2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
LänsförsäkringarLänsförsäkringar2.23 %2.19 %1.95 %2.3 %
SwedbankSwedbank2.25 %2.25 %1.95 %2.3 %
Svea EkonomiSvea Ekonomi3.95 %---