Jämföra bolån

När man ska köpa ett hus är det mycket troligt att ett bolån kommer att tas. Detta är också frågan om det troligen största lånet man någonsin tar, oftast slås det bara av ett potentiellt ytterligare bolån. Detta gör att det är extra viktigt att jämföra de olika villkoren långivarna erbjuder innan en eventuell ansökan skickas in.

För ett lån i miljonklassen som ska finnas under många år blir även små skillnader i räntan stora belopp under tidens gång och då gäller det att man tar en extra titt innan man gör sitt slutliga val.

Du kan gå direkt till vår jämförelse av bolån om du bara vill kolla räntor!

Vad ska man undersöka när man jämför bolån?

Det gäller samma sak för bolån som alla andra typer av lån - olika långivare har varierande villkor, räntor och avgifter. Detta gör att vi här inte kan säga exakt vad dessa är utan vi tipsar bara om saker som man bör jämföra för att kunna känna sig säker med att det tagna beslutet är det rätta.

Belåningsgrad

Den största delen av ett bolån kallar man för bottenlån. Detta är även den delen av lånet som huset står som säkerhet för vilket medför att detta är den billigaste delen av lånet. När ordet belåningsgrad kommer upp så är det den siffra som anger hur stor del av bostaden man kan få i bottenlån. Hur mycket långivarna här erbjuder kan variera vilket gör att det är intressant vid en jämförelse.

Har man mycket sparade pengar så att en stor kontantinsats kan betalas kanske detta inte spelar direkt stor roll. Men om man tänkt att låna upp nästan hela beloppet blir belåningsgraden mycket intressant när man jämför bolån. För den summan du inte får ta i bottenlån kommer att bli i form av topplån som är klart dyrare.

Ränta

Det vanligaste är att det inte är några jättestora skillnader i de räntorna långivarna erbjuder. Men som vi tidigare skrivit kommer även små skillnader att göra stor skillnad på längre sikt. Sen kan det även finnas möjligheter att förhandla om räntan vilket gör att det går att få ner den ytterligare lite och därmed spara mer pengar. Dock är det svårt för oss att här på presentera förhandlade räntor här på sidan då det är väldigt individuellt. Din ekonomi och hur bra du är på att förhandla påverkar vad du slutligen kan få i ränta. Dock är utgångsräntan en bra vägledning.

Amorteringstid

Bolånen amorteras vanligtvis under en mycket lång period. För yngre personer går det ofta att få en amorteringstid på hela 50 år eller mer. Något som dock bör beaktas är att ju längre amorteringstid som väljs desto dyrare kommer ett bolån att bli. Detta då man betalar ränta på en högre summa under en klart längre tid. Ibland kan det t o m finnas möjlighet att inte amortera alls på lånet. Sen om detta är bra eller ej är en annan fråga. För att det ska ens gå att inte behöva amortera krävs det att ditt lån inte ingår i det krav på amortering på bolån som kom för några år sedan. Kort kan man säga att för nya bolån krävs det att de inte ska ha en belåningsgrad på över 50 % för att det ska gå att undvika amortering. Vi har en längre artikel om amorteringskravet som du kan läsa för att få mer info.

Andra villkor

Det finns ju självklart fler villkor som bör övervägas innan ett bolån tas. Men de vi här har tagit upp är troligen de viktigaste och ger därmed en bra start för dig som letar efter ett så bra bolån som möjligt. Innan du lånar några pengar ska du se till att läsa igenom villkoren ordentligt för att skapa dig en bra uppfattning om vad som gäller.

Att låna pengar till en bostad är troligen ett av de största besluten du någonsin kommer att göra vilket betyder att det är viktigt att noga fundera igenom detta beslut först.

Vi jämför räntor på bolån

Här hittar du en snabb jämförelse av listräntorna som de största bankerna erbjuder för sina bolån. Vi har även här tagit med ett antal mindre långivare. Du hittar här bindningstider mellan 3 månader (även kallad rörlig ränta) och 5 år. Önskar du mer info och möjlighet att t ex sortera är tipset att du besöker vår större jämförelsesida för bolån.

Långivare3 mån1 år3 år5 år
Hypotektet BolånHypotektet Bolån1.28 %1.35 %1.4 %1.76 %
SBABSBAB1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
Mitt BolånMitt Bolån1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
NordeaNordea1.89 %1.99 %1.99 %2.29 %
SkandiaSkandia2 %2 %2.09 %2.49 %
SEBSEB2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
HandelsbankenHandelsbanken2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
LänsförsäkringarLänsförsäkringar2.23 %2.19 %1.95 %2.3 %
SwedbankSwedbank2.25 %2.25 %1.95 %2.3 %
Svea EkonomiSvea Ekonomi3.95 %---