Lånelöfte

Har du tänkt att köpa ett hus är det starkt rekommenderat att man skaffar sig ett lånelöfte. Lånelöftet fyller nämligen den funktionen att det är ett skriftligt dokument som din långivare utfärdar där de säger hur mycket pengar du för tillfället kan få låna hos dem.

Det säger ju sig själv att detta underlättar mycket när man tittar på hus eller lägenhet. Utan lånelöftet blir det ju svårt att veta exakt hur mycket pengar som det finns i budgeten för ett köp. Lånelöftet gör även att du kan visa upp de ekonomiska musklerna som krävs för att buda på ett visst hus. Något som mäklarna och säljare gärna vill se. Är du i budgivning med några andra och dessa inte har det klart med finansieringen talar detta för dig. Som säljare är det inte speciellt roligt att vara på väg att sälja ett hus för att köparna sedan ska dra sig ur. Därför kan mycket väl ditt bud accepteras även om det skulle vara lite lägre, självklart är det inte garanterat att det blir på det viset men dina chanser minskas aldrig att vinna en budgivning om du har ett klart lånelöfte.

Lånelöfte bara ett löfte

Sen är det viktigt att vi slänger in en liten brasklapp bara. Ett lånelöfte är inte samma sak som att man helt hundra kan vara säker på att få låna exakt denna summa senare. För om lånelöftet tas ut ett tag innan själva budgivningen börjar kan ju saker och ting förändras.

Ta som ett exempel om du tar ut ett lånelöfte i maj som säger att du har möjlighet att låna 2 miljoner kronor. Skulle du sen bli uppsagd från jobbet direkt efter lånelöftet togs ut skulle detta innebära att möjligheterna att betala tillbaka ett så stort lån inte med säkerhet finns längre och då vill långivare inte låna ut lika mycket.

Samtidigt gäller detta på båda håll. Ett lånelöfte kan också ändras positivt om ekonomin förbättras och det kanske går att låna 2,5 miljoner lite senare.

Det viktiga är att veta är att lånelöftet är ett dokument som visar vad det går att låna exakt vid den tidpunkten som det tas. Vet du bara med dig att din ekonomi inte har försämrats ska det inte vara några problem senare att få låna samma summa. Det gäller bara att man är medveten om att saker och ting kan förändras. Att det fungerar på detta vis är för att skydda både långivaren och låntagaren, det är definitivt inte bra för dig som låntagare att ett för stort lån godkänns.

Eftersom privatekonomin ändras med tiden oavsett om något stort händer eller ej har lånelöftena en giltighetstid. Denna ligger oftast på 6 månader. Har mer än detta gått sedan du skaffade ditt löfte är det alltså dags för ett nytt. Detta gäller även om du vet att din ekonomi har blivit bättre under perioden.

Lånelöfte = Budgivning

Det är när ett lånelöfte har skaffats som möjligheterna öppnar sig för att ge sig in i en budgivning. Mäklaren ser då att du har en ekonomi som klarar av köpet. De kommer själva göra en uträkning för att känna sig säkra på detta. Sen vet mäklarna självklart att saker och ting kan förändras.

Något som dock är väldigt viktigt är att man aldrig någonsin skriver på ett köpekontrakt innan det är helt klart från långivaren att ett tillräckligt stort lån godkänns. Detta innebär att man måste ta kontakt med dem och se till att lånelöftet även gäller när budgivningen vinns.

Var hittar man ett lånelöfte?

Alla långivare som erbjuder bolån ger även ut lånelöften. Annars skulle de i princip inte sälja några bolån alls. Att skaffa ett lånelöfte är också det normalt väldigt enkelt. De flesta långivarna har formulär på nätet som enkelt kan fyllas i. Gillar man inte detta utan vill ha lite mer direkt kontakt gå det alltid att gå in på det lokala kontoret eller att ringa upp dem på telefon.

Ett lånelöfte är inte bindande. Om du tar ut ett lånelöfte hos långivare A finns det inget som säger att du senare inte kan använda dig av långivare B istället. Ett lånelöfte kostar inget att skaffa så du kan om du vill skaffa flera från olika håll om du skulle önska detta av någon anledning.

Kom bara ihåg att ett lånelöfte hos långivare A inte är samma sak som att långivare B även går med på att låna ut till dig. De kan ha andra regler för sina potentiella låntagare. Du behöver därför alltid ett lånelöfte från just det företaget du tänkt använda.

Vi jämför räntor på bolån

Här hittar du en snabb jämförelse av listräntorna som de största bankerna erbjuder för sina bolån. Vi har även här tagit med ett antal mindre långivare. Du hittar här bindningstider mellan 3 månader (även kallad rörlig ränta) och 5 år. Önskar du mer info och möjlighet att t ex sortera är tipset att du besöker vår större jämförelsesida för bolån.

Långivare3 mån1 år3 år5 år
Hypotektet BolånHypotektet Bolån1.28 %1.35 %1.4 %1.76 %
SBABSBAB1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
Mitt BolånMitt Bolån1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
NordeaNordea1.89 %1.99 %1.99 %2.29 %
SkandiaSkandia2 %2 %2.09 %2.49 %
SEBSEB2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
HandelsbankenHandelsbanken2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
LänsförsäkringarLänsförsäkringar2.23 %2.19 %1.95 %2.3 %
SwedbankSwedbank2.25 %2.25 %1.95 %2.3 %
Svea EkonomiSvea Ekonomi3.95 %---