Bolån trots betalningsanmärkning

Ett bostadslån är ofta något man bara skaffar när något viktigt håller på att inträffa i livet. Troligen är det när man flyttar till något nytt och bättre. Är det tyvärr så att betalningsanmärkningar finns registrerade kan detta påverka chanserna att bli godkänd vid en låneansökan.

Det positiva för dig med betalningsanmärkning är att det inte alls är omöjligt att få låna pengar. Är bara privatekonomin under kontroll finns det goda möjligheter. Här ska vi därför ta upp lite om just detta ämne. Vi kommer att säga detta senare i artikeln också men det är nyttigt att påpeka en extra gång att det inte finns några garantier att få låna pengar. Även om de kan tänka sig att låna ut till personer med anmärkningar så tänker de inte låna ut till personer med för dålig ekonomi.

Speciella långivare

I detta land finns nästan en halv miljon invånare som har betalningsanmärkningar. Detta för med sig att det finns en stor marknad för låneinstituten att ta sig an. Det finns ju inget som säger att en person med betalningsanmärkning med automatik måste ha en dålig ekonomi. Det går t ex att dra på sig betalningsanmärkningar genom enbart slarv. Är det så att anmärkningen uppstod pga ekonomiska problem kan de även vara lösta nu då en betalningsanmärkning är aktiv i tre år.

Detta är vad de låneinstituten som har valt att rikta in sig mot denna marknad har kommit på. Rent generellt kan man säga att det är lite nyare aktörer som sysslar med denna typ av utlåning. De stora bankerna säger oftare nej till denna typ av låneansökningar. Dock är det inte omöjligt att även få de stora att låna ut. Men då krävs det vanligtvis att man går in på ett bankkontor och där verkligen kan övertyga dem om sin goda ekonomi.

Varför lånar de ut?

Något som är positivt för dig som vill ta just ett bolån trots betalningsanmärkning är det faktumet att det just är ett bolån du söker. Detta är nämligen ett lån där huset / lägenheten kommer stå som säkerhet. Detta innebär att långivaren har en trygghet om du inte skulle klara att betala tillbaka. De kan då kräva att huset säljs och pengarna från försäljningen används för att betala tillbaka lånet. Även om detta låter tråkigt är det positivt för dig då långivaren som sagt var känner sig betydligt tryggare och därmed även accepterar fler ansökningar.

Bottenlån

Det är speciellt bottenlånsdelen av bolånet som det är enkelt att bli godkänd för. Detta då det är just denna del som har säkerhet i form av huset. Ofta är det cirka 85 % av köpesumman som det går att få i bottenlån.

Det som sen är kvar av köpesumman måste du antingen betala kontant eller skaffa någon annan form av lån för att täcka. Denna del kan vara lite svårare men är bara ekonomin under kontroll ska långivaren som du lånar av även kunna hjälpa till med detta. Bäst är som alltid att ha pengarna sparade då det även visar att du har en ordnad ekonomi. Skulle det vara så att du säljer ett annat hus och efter att eventuella lån på detta lösts kan du använda de kronor som blir över för att betala denna summa.

Vilka lånar ut pengar?

En bit ner på denna sida hittar du en lista med några förslag på låneinstitut som kan hjälpa dig som vill ta ett bostadslån men har aktiva betalningsanmärkningar. Detta är bara ett förslag på långivare som kan hjälpa dig och det kan därför finnas fler.

Viktigt att veta är att inte på något vis kan garantera att de kommer att acceptera en ansökan då de kommer att göra kreditupplysningar som avgör det hela. Det man troligen kan säga är bara att dessa är de alternativen som ger dig den största chansen att få låna pengar. Anser långivaren att du inte har en tillräckligt stark ekonomi för att låna är detta självklart tråkigt men du bör också ta det som en varning då det är möjligt att du verkligen inte har råd att köpa den nya bostaden. Då är det mycket bättre att leta upp ett billigare boende och försöka spara ihop lite mer pengar för att kunna flytta lite senare istället.

Kan bli dyrare

En nackdel du även bör vara medveten om är att det finns stor risk att lånet kommer kosta mer. Kort kan man säga att alla långivare fungerar på i princip samma sätt och det är att större risk för dem innebär att de måste ta ut en högre avgift för att kunna vara säkra. Vilket blir ganska uppenbart om man tänker att Bill Gates och en arbetslös person med en sjukdomshistoria och många betalningsanmärkningar ansöker om ett lån. Långivaren vet ju då att Gates enkelt kommer att kunna betala tillbaka vilket gör att det inte behöver ta ut någon större ränta då de vet att det är en säker vinst för dem.

Andra personen kan de dock inte alls vara lika säkra på vilket säger sig självt. Exakt hur deras uträkning går till vet bara långivarna själva men den är något liknande att de räknar med att X procent av de mindre penningstarka personerna som lånar inte kommer att klara av att betala tillbaka lånet. Skulle vara 20e låntagare inte klara av lånet måste i långivarens ögon de återstående 19 ge dem tillräckligt mycket pengar för att de inte ska gå med förlust. Som sagt var är siffrorna inget som alls behöver ha med verkligheten att göra utan ska bara ses som en illustration på hur det fungerar då alla långivare är företag som måste göra en vinst för att kunna leva vidare.

Det är alltså inte för att vara elaka de normalt tar ut mer i ränta från låntagare med sämre ekonomi utan det är för att de tyvärr måste göra detta. Summan för dig med betalningsanmärkningar blir därför mycket troligen en högre ränta.

Kom bara ihåg att det inte finns något som säger att du måste låna pengar. Blir det för dyrt är det bättre att leta efter andra lösningar.