Handpenning

Handpenning är något man betalar när man köper en bostad. Det är en summa på 10 procent av bostadens pris som betalas in som en förskottsbetalning direkt när man skrivit kontrakt på köpet. Skälet till handpenningen är att visa för köparen att man menar allvar med köpet, att man har pengarna och att man kan lämna detta belopp som säkerhet.

De 90 procent som är kvar av köpeskillingen betalar du senare, när det är dags att flytta in i bostaden som du har köpt. Detta sker normalt när du får tillträde och får nycklarna till bostaden.

Bäst är om du har sparat ihop pengar så att du kan betala handpenningen kontant. Om du köper ett hus för 3 miljoner så är handpenningen 300 000 kr. Det är bra om du har så mycket pengar redo, t ex från investeringar och sparande eller vad det nu kan vara.

Det går dock att lösa det genom att låna, vilket kan behövas speciellt med tanke på att det ofta är lite kortare varsel när man ska betala handpenning, just eftersom det ibland kan gå riktigt snabbt från att man går på en visning till att man vinner budgivningen och skriver kontraktet.

Även om man har pengar i t ex aktier / fonder så kanske man inte har tid att få fram dem. Pengarna kan ju också vara låsta i din befintliga bostad och det är inte säker att du har hunnit sälja ännu eller hunnit få ut en handpenning från din egen köpare. Därför kan ett lån vara ett rimligt alternativ, fast då gärna kortvarigt.

Handpenningslån

Du kan då ta ett handpenningslån. I de flesta fall rör det sig om ett helt vanligt blancolån, så det är inget speciellt lån som finns bara för handpenningen. Denna typ av lån brukar gå att ta upp till runt 500 000 kr men helst ska man ju som sagt ha så mycket av handpenningen som möjligt i sparade pengar.

Banken gillar inte om man behöver ta för många och stora lån och det kan påverka andra lån eller bolånet om man inte har några egna sparpengar alls. Att ta ett lån till handpenningen under en kortare period medan man skaffar fram pengar från annat håll, t ex genom att sälja av aktier eller liknande, är ju dock en helt ok lösning.

Som med alla blancolån bör man titta runt lite och välja ett lån med bra ränta. Du kan säkert ha en bra chans att få ett handpenningslån hos samma bank som ger dig bolånet men det är inte säkert att de har bästa räntorna, så att skicka in en ansökan via en låneförmedlare kan vara en möjlighet för att få lite alternativ.

Handpenning och kontantinsats

Man ska skilja på handpenning och kontantinsats. Handpenning, som denna artikeln handlar om är som sagt en förskottsbetalning vid tidpunkten för kontraktsskrivning, som uppgår till 10 procent av bostadens pris.

Kontantinsatsen är den delen av bostadens pris som du inte kan låna till. I Sverige kan du just nu som mest låna 85 procent av bostadens pris / värde och det som återstår måste betalas ur egen ficka. Detta är kontantinsatsen. Den är alltså vanligen 15 procent eller kanske högre.

Du betalar handpenningen först eftersom det sker när du skriver kontraktet. När du sedan får tillträde till bostaden ska resterande belopp betalas till säljaren och då behöver du betala ytterligare 5 procent kontant (om du får en belåningsgrad på 85 procent). Du räknas alltså in de pengarna som du betalade i handpenning som en del av kontantinsatsen. Resterande belopp får du sedan låna i form av ett bolån från banken.

Handpenning och kontantinsats är alltså två olika saker, som ska betalas vid olika tillfälle, men samtidigt är handpenningen vanligtvis en del av kontantinsatsen. Så även om det är olika saker så är det i stort sett samma pengar, förutom att du behöver lägga till ytterligare belopp för att få en tillräcklig kontantinsats när det är dags att betala resterande summa.

Vi jämför räntor på bolån

Här hittar du en snabb jämförelse av listräntorna som de största bankerna erbjuder för sina bolån. Vi har även här tagit med ett antal mindre långivare. Du hittar här bindningstider mellan 3 månader (även kallad rörlig ränta) och 5 år. Önskar du mer info och möjlighet att t ex sortera är tipset att du besöker vår större jämförelsesida för bolån.

Långivare3 mån1 år3 år5 år
Hypotektet BolånHypotektet Bolån1.28 %1.35 %1.4 %1.76 %
SBABSBAB1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
Mitt BolånMitt Bolån1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
NordeaNordea1.89 %1.99 %1.99 %2.29 %
SkandiaSkandia2 %2 %2.09 %2.49 %
SEBSEB2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
HandelsbankenHandelsbanken2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
LänsförsäkringarLänsförsäkringar2.23 %2.19 %1.95 %2.3 %
SwedbankSwedbank2.25 %2.25 %1.95 %2.3 %
Svea EkonomiSvea Ekonomi3.95 %---