Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Billiga privatlån

Att ta ett privatlån är i grunden ganska likt att göra ett köp, bara att upplägget är lite annorlunda. Om man liknar det vid ett köp på avbetalning så är det ännu mer likt. Likheten ligger i att ett lån kostar pengar precis som allting annat som man köper och det finns många olika “säljare” som vill att du ska ta deras lån. Lånen kostar olika mycket, bara att priset skrivs ut huvudsakligen i form av ränta istället för att det står en specifik summa.

På samma vis som när du funderar på att köpa något måste du fundera lite innan du lånar och börja kolla runt för att hitta det bästa priset. Här är det egentligen samma sak för ett lån som för ett köp av en vanlig lite dyrare pryl. Om du t ex ska köpa en ny 65-tums tv som kostar runt 15 000 kr så vill du givetvis jämföra priser och se om du kan hitta en lika bra tv lite billigare någonstans. Man vill ju inte gärna betala 15 000 kr för den om det finns en likvärdig tv hos en annan säljare för 13 000 kr. Det är onödiga pengar att slösa.

Ett lån är på det viset lite enklare än köp av tv eftersom lån är mer likvärdiga. Du bestämmer hur mycket du behöver låna och under hur lång tid och sen kan du leta efter olika banker och långivare som erbjuder detta belopp och löptid. En tv kan det finnas många olika märken och modeller av och då ska man väga de olika fördelarna och nackdelarna mot varandra, men med lånet är det inte alls lika svårt att jämföra lånevillkor.

Det finns dock en nackdel med lån och det är att man måste jämföra ränta istället för ett bestämt pris. Man kan sällan få ett klart pris utan får nöja sig med en räntesats, som man sedan får använda för att räkna ut lite mer exakt vad det kan kosta. Givetvis vill man ha så låg ränta som möjligt och bör leta efter lånet med lägst ränta. Det är vanligen det billigaste lånet.

Hur hittar man ett billigt privatlån?

För privatlån kan räntan ligga mellan i ett spann mellan ca 4 och 30 procent. Det är en stor skillnad. Delvis beror skillnaden bara på att olika långivare har olika hög ränta precis som vissa butiker kan ha högre priser än andra. Detta är det stora skälet till att det är viktigt att jämföra lån. Med lite tur kan man hitta en klart billigare långivare och spara mycket pengar.

Den som lånar 100 000 kr med en årsränta på 5 procent får t ex betala 5 000 kr om året (416 kr i månaden, innan amortering) och den som har 25 procent får betala hela 25 000 kr om året (2 083 kr i månaden). På detta ska även amortering / avbetalning av lånet tillkomma. Du kan alltså i princip spara 20 000 kr på att välja rätt privatlån - men givetvis är detta ett ganska extremt exempel. Dock kan du ofta spara en hel del.

Din egen ekonomi påverkar lånets ränta

Räntan beror också delvis på dig som lånar. Du kan få en lägre ränta om du tar ett större lån eller har längre löptid osv. Långivare föredrar stora och långa lån som ger mer pengar över tid. Räntan kan dessutom påverkas av din ekonomi.

Ju bättre ekonomi du har ju lägre ränta. Ett privatlån har vanligen individuell ränta, som bestäms utifrån dina förutsättningar. Om du har god ekonomi och innebär en låg risk för långivaren så kan du få en klart lägre ränta än om du t ex har betalningsanmärkningar och har låg inkomst osv.

Eftersom de flesta långivare har ett spann mellan t ex 5 och 20 procent ränta eller liknande innebär det att man inte vet vilken ränta man får förrän man har ansökt och fyllt i information om sin ekonomi. Det kan också behövas tas en kreditupplysning. Man måste alltså ansöka för att få veta vad lånet kostar och ifall det verkligen är billigt eller ej.

Jämför privatlån och välj billigaste lånet

För att hitta ett billigt privatlån måste man alltså kolla runt bland olika banker och långivare precis som man bör göra när man ska köpa något dyrare, så som en tv. Man jämför helt enkelt priser för att hitta det billigaste lånet. Skillnaden är att man måste lägga lite mer tid på att jämföra då man inte kan se lika enkelt vad lånet kommer kosta.

Alternativ nummer ett är att man går in hos ett antal långivare som verkar ha bra ränta och ansöker hos dem, för att sedan se vilka räntor man kan få hos respektive långivare. Givetvis måste man då välja samma lånebelopp och löptid, för att få en rättvis jämförelse. Den långivare som har bäst erbjudande kör man sedan på.

Andra alternativet är att använda en tjänst som en låneförmedlare. Dessa samlar många banker och långivare under ett tak. Man kan skicka in en enda ansökan och få svar från alla långivare som de samarbetar med. Man kan enkelt se vilka man blir godkänd hos och vad man kan få för ränta. Då är det enkelt att jämföra alla offerter och välja det billigaste lånet.

Att använda en låneförmedlare är smidigt men har även vissa nackdelar, t ex att de endast samarbetar med en del långivare. En del av de allra största brukar hålla sig borta från låneförmedlare och då kan man missa lån hos en bra bank bara för att man endast valde att gå via en låneförmedlare. En bra lösning är att ansöka hos en låneförmedlare plus en eller två stora banker.

Glöm inte andra avgifter

Viktigt är att inte glömma bort att även kolla på avgifterna som hör till lånet, inte bara räntan. Räntan är en procentuell avgift som betalas på årsbasis, baserat på det belopp man har lånat. Dock kan det även förekomma andra avgifter som uppläggningsavgift och aviseringsavgifter, vilka lägger till extra kostnader på lånet totalt.

Man får inte glömma att räkna in dessa avgifter i lånets totala kostnad, annars riskerar man att få en dålig jämförelse. Om ett lån har en lägre ränta men högre avgifter kan det lånet med lite högre ränta möjligen vara det billigaste och bästa lånet totalt, om man räknar samman allt.

Effektiv ränta är ett begrepp som är bra att använda när man jämför privatlån då det är en procentsats som räknar in både vanliga räntan plus avgifter. Då får man en siffra som visar den totala kostnaden för ett privatlån och så kan man jämföra den med andra likvärdiga lån.

Det finns ett antal långivare som inte har någon uppläggningsavgift, vilket är trevligt, speciellt för mindre lån då uppläggningsavgiften blir en större del av kostnaden på små lån. Det man ska kolla efter är dock lån utan aviseringsavgift. Detta kan också kallas för fakturaavgift eller liknande och är en avgift för varje avi / faktura långivaren skickar för betalning av lånet.

Detta vill man slippa så klart, speciellt om man har en lång löptid, eftersom det kan vara 30 - 50 kr per betalningstillfälle. Alltså 30 - 50 kr per månad. Har man ett lån som sträcker sig över 10 år och betalar 50 kr varje månad blir det totalt 6 000 kr bara i denna avgift. Det känns inte så roligt. Speciellt då många erbjuder betalning via autogiro eller via e-faktura och då borde det inte bli någon kostnad för hantering av fakturan. Kolla alltså efter långivare som inte har aviavgift eller där man kan slippa den genom att betala via autogiro eller liknande.

Vi jämför räntor på privatlån

Här hittar du ett antal långivare som erbjuder privatlån av olika storlekar. Inom parentesen hittar du deras lägsta ränta. De långivarna som har högst ränta är vanligen de som bara lånar ut mindre summor. För ytterligare info besök vår stora jämförelse av privatlån / blancolån.

ConsectorConsector (Från 2.9%)Freedom FinanceFreedom Finance (Från 2.95%)
LendoLendo (Från 2.95%)AdvisaAdvisa (Från 2.95%)
Axo FinansAxo Finans (Från 2.95%)LendifyLendify (Från 2.95%)
DirektoDirekto (Från 2.95%)ZmartaZmarta (Från 2.95%)
LetalånLetalån (Från 2.95%)MyLoanMyLoan (Från 2.95%)
Lån för allaLån för alla (Från 2.95%)SamblaSambla (Från 3.01%)
BroccBrocc (Från 3.25%)SevendaySevenday (Från 3.45%)
Lån & Spar BankLån & Spar Bank (Från 3.45%)ZensumZensum (Från 3.45%)
Marginalen BankMarginalen Bank (Från 3.5%)SEBSEB (Från 3.55%)
SwedbankSwedbank (Från 3.84%)SantanderSantander (Från 3.95%)
BynkBynk (Från 3.95%)Komplett BankKomplett Bank (Från 4.9%)
NordeaNordea (Från 5.3%)HandelsbankenHandelsbanken (Från 5.35%)
SkandiaSkandia (Från 6.54%)Svea EkonomiSvea Ekonomi (Från 6.9%)
Bank NorwegianBank Norwegian (Från 6.99%)