Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Ränta på sparkontot - när räntan jobbar för dig

Ränta - när man hör det ordet tänker man väl ändå mest på det som något negativt. Något som kostar pengar. Du tar ett lån och så betalar du ränta på det. Räntan är den huvudsakliga kostnaden för ett lån och om du har ett bolån så är räntekostnaden oftast ganska hög.

Ränta är dock inte alltid dåligt. På samma vis som du betalar ränta när du lånar pengar så kan du också få ränta om du lånar ut pengar. Men, tänkte du kanske då, jag lånar ju aldrig ut pengar. Förutom till någon i familjen eller en nära vän och då vill jag ändå inte ta ut någon ränta på lånet. Och det är inga stora pengar heller för den delen.

Nej, en vanlig privatperson kanske inte får ränta från vanliga lån så ofta. Åtminstone inte i någon större utsträckning. Men det finns en sak som ger ränta och det är när du sparar pengar på ett sparkonto. Det är här du har chansen att nyttja ett högre ränteläge och faktiskt tjäna pengar på att räntan är tillbaka på lite högre nivåer.

Att få ränta på sina sparpengar är vi inte så värst vana vid på senare år, eftersom reporäntan har legat runt nollan eller till och med på minus i många år. Och när det är en så låg reporänta så blir det heller i princip ingen ränta på konton. Nu när vi har en reporänta på 4 procent så är det ett helt annat läge.

MEN - faktum är att de vanliga bankerna har väldigt låg ränta på sina vanliga konton och sina sparkonton fortfarande. De sänkte räntan snabbt när reporäntan sänktes, men de har minsann inte höjt räntorna i samma takt nu när reporäntan är högre igen. Så man får fortfarande väldigt dålig avkastning om man har sina pengar liggande på ett vanligt sparkonto hos sin bank.

Hitta ett sparkonto med bra ränta

Det finns dock sparkonton som har vettig ränta. Man får troligen leta sig till lite mindre banker eller till nischade banker som satsar mer på sparkonton etc. SEB har 2 % ränta på ett vanligt sparkonto, där du kan ta ut pengarna när du vill. Landshypotek Bank har ett sparkonto med 3,75 % ränta, vilket börjar närma sig dubbla räntan.

Det är givetvis aningen krångligare att ha sina pengar hos en annan bank och att behöva föra över när man vill sätta in eller ta ut. Men det är ändå inte så farligt att det inte är värt det, med tanke på hur stor skillnaden är.

Om du har lite mer sparpengar som du vill ha på ett sparkonto, t ex om du har en rejäl buffert eller om du vill ha en del pengar utanför börsen, så blir det såklart viktigare att få en vettig ränta. Om du har 100 000 kr liggande i ett år så kan du antingen få 2 000 kr i ränta hos SEB eller 3 750 kr hos Landshypotek. Det är ju en markant skillnad - och ju mer pengar du har sparade desto mer kommer en högre ränta att påverka din avkastning.

Det är en klassisk grej att missa att få en vettig avkastning på pengara som ligger på sparkonto. Totalt sett är det väldigt mycket pengar som vi svenskar har liggande på konto, där vi knappt får någon ränta alls. Det är nästan som att vi ser ränta på sparkonto som någon slags bonus. Vi blir glada om vi får något alls. Men så ska det inte vara.

Leta aktivt efter sparkonto med en konkurrenskraftig ränta. Kolla upp villkoren och se så att du har fria uttag och sådant om du känner behov av det. Om du vill binda upp dina pengar i en viss tid, 1 år eller vad som helst, så kan du få en bättre ränta på pengarna. Men då blir det värre om du skulle vilja ta ut pengar. Så fundera igenom vad du har för behov och hitta ett sparkonto som passar.

Sparkonto vs investera

Man kan alltid fråga sig om man ska ha sina pengar investerade på aktiemarknaden eller ha dem på ett sparkonto. Och där är nog sanningen att det oftast ger mer att ha dem investerade i aktier. Även om man tar billiga indexfonder med låg risk och håller sig till dem så brukar avkastningen vara klart bättre. Oftast räknar man med att kunna få 7-8 % per år från fonder och det är ju i princip dubbla jämfört med det bättre sparkontot.

Skälet till att välja sparkonto brukar helt klart inte vara för att få bättre avkastning. Det är istället andra saker som kan göra att man väljer det. För att minska exponeringen mot aktier / hålla en del pengar utanför marknaden, för att få en annan riskspridning, för att man har pengar som inte passar att ha investerade (som buffert, pengar man ska använda hyfsat snart etc).

Det kan givetvis finnas läge att ha en del pengar liggande på ett sparkonto och då får man försöka att hitta en så bra ränta man bara kan. Det är väldigt svårt att slå den genomsnittliga avkastningen man kan få genom att köpa aktier eller fonder men om man har bestämt sig för att ha en del pengar liggande på ett konto ska man åtminstone försöka få en så bra sparränta som man bara kan.

Vi jämför räntor på privatlån

Här hittar du ett antal långivare som erbjuder privatlån av olika storlekar. Inom parentesen hittar du deras lägsta ränta. De långivarna som har högst ränta är vanligen de som bara lånar ut mindre summor. För ytterligare info besök vår stora jämförelse av privatlån / blancolån.

ConsectorConsector (Från 2.9%)Freedom FinanceFreedom Finance (Från 2.95%)
LendoLendo (Från 2.95%)AdvisaAdvisa (Från 2.95%)
Axo FinansAxo Finans (Från 2.95%)LendifyLendify (Från 2.95%)
DirektoDirekto (Från 2.95%)ZmartaZmarta (Från 2.95%)
LetalånLetalån (Från 2.95%)MyLoanMyLoan (Från 2.95%)
Lån för allaLån för alla (Från 2.95%)SamblaSambla (Från 3.01%)
BroccBrocc (Från 3.25%)SevendaySevenday (Från 3.45%)
Lån & Spar BankLån & Spar Bank (Från 3.45%)ZensumZensum (Från 3.45%)
Marginalen BankMarginalen Bank (Från 3.5%)SEBSEB (Från 3.55%)
SwedbankSwedbank (Från 3.84%)SantanderSantander (Från 3.95%)
BynkBynk (Från 3.95%)Komplett BankKomplett Bank (Från 4.9%)
NordeaNordea (Från 5.3%)HandelsbankenHandelsbanken (Från 5.35%)
SkandiaSkandia (Från 6.54%)Svea EkonomiSvea Ekonomi (Från 6.9%)
Bank NorwegianBank Norwegian (Från 6.99%)