Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid
Ålder (Minst 18)
Betalningsanmärkning

Billån

Om du är intresserad av att införskaffa en bil men för stunden inte har pengarna på banken så kan ett billån vara bra. Vilket också är fallet för de allra flesta som väljer att köpa en lite dyrare bil. Det speciella med ett billån är att du har din inköpta bil som säkerhet för lånet (detta gäller för de lånen som verkligen är billån). Detta gör att du har möjlighet att få bra villkor på lånet då du har en stabil säkerhet. Räntan kommer inte att vara lika bra som för bolån i de allra flesta fall men jämfört med andra brukar den vara lägre.

Villkor och viktig information

Ofta kan du låna upp till 80% av bilens värde genom ett billån. Anledningen att du i princip aldrig kan låna 100% av bilens värde är för att bilen ofta snabbt minskar i värde efter det att du har köpt den. Bilar är tyvärr inte direkt kända för att gå upp i värde.

Bilen är i sig den säkerhet som långivaren har ifall du inte kan återbetala ditt lån och de måste alltså förlita sig på det värde som finns i bilen. Om den då har minskat i värde kan det inte få ut det fulla beloppet om de tvingas sälja den för att få sina pengar. Därför räknar de med t ex 80% för att vara säkra på att inte stå utan en rimlig återbetalning.

Övriga 20% får du hitta på annat sätt. Kanske har du dessa pengar i kontanter och då kan du betala dem direkt. Det är ju självklart billigast. I annat fall får du låna dem i form av ett privatlån. Det är lite dyrare men ofta ganska rimligt ändå. En inbytesbil kan också vara värd tillräckligt mycket för att stå för denna summa.

Övriga villkor när det gäller billån brukar vara att bilens värde måste överstiga en viss gräns. Man får t ex oftast inte tag på ett lån på en bil som bara är värd 10 000 kr. Det brukar även finnas en del regler för hur gammal bilen får vara när du köper den och hur gammal den får vara som max vid lånets slut. Exakt vilka regler som de olika långivarna har kan variera en del varför tipset är att besöka webbsidan för just den långivar du tänkt dig och där kolla upp exakta villkor.

Skälet till dessa regler är samma som tidigare. Långivaren vill inte riskera att bilens värde blir för lågt så att deras pengar brinner inne om du inte kan betala. Det mesta för långivarna handlar om att inte ta för stora risker.

Billån som inte riktigt är billån

Vissa långivare har på senare år börjat med en ny typ av billån som egentligen inte skiljer speciellt mycket från ett vanligt privatlån. Du kan vanligen låna samma summa som deras privatlån men du ska använda pengarna till ett bilköp. Bilen blir sedan inte säkerhet för lånet vilket gör att räntan ofta är lite högre än de klassiska billånen men oftast lite bättre än ett vanligt privatlån. Eftersom långivaren vet vart pengarna ska gå känner de sig lite tryggare. Sen ska självklart en kreditprövning osv klaras av som för alla andra lån.

Köp från privatperson

Det är lite mer riskabelt att köpa bilen från en privatperson än från en bilfirma. Det tycker nog de flesta (förutom de som verkligen kan mycket om bilar kanske) och det tycker även långivarna normalt. Därför är det inte helt säkert att en långivare vill låna ut om du köper bilen från privatperson.

Det finns självklart de långivare som ger dig billån även om du handlar från privatperson. Dock kan kraven vara lite hårdare då. T ex vill kanske långivaren göra något slags test av bilen för att se att den håller måttet innan du köper den. Ett sådant test bokas då in i samråd med dig och säljaren.

Titta runt och hitta ett bra lån

Bilhandlarna har ofta egna förslag på olika lån som du kan ta hos dem. Dock är det som alltid värt att titta upp andra alternativ innan man bestämmer sig för ett visst lån då det kan skilja mycket i pengar från långivare till långivare.

Det finns inget som säger att det förslaget som bilhandlaren ger är det som är billigast. Samtidigt som det inte finns något som säger att det måste vara dyrare heller. Det viktigaste är helt enkelt att man inte bara tar första bästa utan att man tar sig tid att jämföra lite och välja det som känns bäst.

Kontakta t ex din bank och se vad de har för alternativ när det gäller billån. Det är nämligen i många fall en fördel att samla dina lån på samma ställe och ifall du kan samla alla dina bankaffärer på ett ställe finns det möjlighet att få lite mer förmånliga priser på lånen.

Låna till en bil

Här hittar du en lista på ett antal långivare som erbjuder sina kunder billån. Du hittar även lite korta fakta om lånen. Önskar du mer information kan du besöka vår stora jämförelse av billån.

LångivareRäntaLöptidLånebelopp
SwedbankSwedbank3.49 %2 - 8 år24000 - 280000 kr
NordeaNordea3.75 %1 - 8 år50000 kr -
Freedom FinanceFreedom Finance4.95 - 9.95 %1 - 6 år5000 - 600000 kr
MyMoneyMyMoney4.95 - 8.95 %1 - 6 år1000 - 500000 kr
SantanderSantander10000 %? kr -